• Kategorie
  • Banibeans - Burundi Kibingo - 250g

Data palenia: 30.05.2023

Profil sensoryczny: wino, Gorzka czekolada, Mango
Obróbka: Fermantacja kontrolowana
Wysokość uprawy: 1900 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Profil wypalenia: Pod filtr
66.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.25 kg

Banibeans - Burundi Kibingo- 250g

To wyjątkowo słodka i wyjątkowa kawa z wysoko położonego regionu Kayanza. W Burundi, podobnie jak w Rwandzie, dominują ziarna Red Bourbon, co sprawia, że kawy są niezwykle słodkie i złożone.

Ziarna poddawane są specjalnemu naturalnemu procesowi drożdżowemu, w wyniku którego powstaje owocowa i ciekawa kawa.

Proces:

Wiśnię umieszcza się w pojemnikach i dodaje drożdże. Wiśnia jest pozostawiona do fermentacji w tym środowisku przez około 36 godzin. Drożdże zostały specjalnie opracowane do produkcji kawy w ciągu czteroletniego okresu badań i prób. Złożoność, kwasowość, jasność, nuty kwiatowe i inne są wzmacniane przez wydłużony czas fermentacji. Po fermentacji wiśnie trafiają na stoły suszarnicze, gdzie suszą się powoli przez 2-3 tygodnie, w tym czasie wiśnie są wielokrotnie sortowane i przesiewane, aby zapewnić równomierne suszenie. Wiśnię pozostawia się do wyschnięcia od wschodu do zachodu słońca i przykrywa się prześcieradłem wieczorem lub podczas deszczu. Poziom wilgoci jest dokładnie monitorowany, a wiśnie z widocznymi wadami są usuwane. Po wyschnięciu kawa jest pakowana w worki i transportowana do magazynu. Identyfikowalność stacji, dnia i jakości jest utrzymywana przez cały proces.

Profil sensoryczny: mango, gorzka czekolada, wino

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.