
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Banibeans - Honduras Las Lomas- 250g


Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.25 kg |
Banibeans - Honduras Las Lomas- 250g
Ziarna z odmiany Red Catuai są uprawiane pod patronatem Moisesa Herrery, który jest dobrze znany w swojej ojczyźnie ze swoich innowacyjnych procesów produkcji najwyższej jakości wiśni kawowych ze swojej farmy. Ziarna kawy Honduras Las Lomas charakteryzują się bardzo słodkim i niepowtarzalnym smakiem wanilii i pomarańczy. Napój kawowy pozostawia posmak dojrzałej wiśni na jakiś czas w ustach. Kawa jest bardzo smaczna jak espresso (choć lekko palona), ale delikatna i słodka jak kawa przelewowa.
Szczegóły obróbki – W młynie proces rozpoczyna się od zważenia kawy, następnie przelania jej do zbiorników i stamtąd pozbawiamy miąższu wiśni. Następnie kawę wysyłamy do zbiorników, gdzie przez 16 godzin poddawana jest procesowi fermentacji, który nazywamy „fermentacją suchą”. Następnego dnia myjemy kawę w myjce mechanicznej w celu usunięcia śluzu, następnie wysyłamy kawę na tarasy do wstępnego wyschnięcia na 6 godzin. Następnie kawa rozpoczyna swój główny proces suszenia w suszarniach mechanicznych (guardiola) przez 70 godzin, ponieważ dla uzyskania lepszych rezultatów potrzebujemy powolnego procesu suszenia. Kiedy kawa ma wilgotność 9,5 – 10,5%, jest gotowa do wyjęcia z suszarki i przechowywania w torebkach. Jakiś czas temu zdecydowaliśmy się na użycie torebek foliowych podobnych do torebek Grain-pro, aby kawa uzyskała lepszą homogenizację oraz utrzymanie pożądanej wilgotności.
Profil sensoryczny: wiśnie, wanilia, pomarańcze