
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda Caturra Anaerobic Red Honey 250g


Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki od: | 12 |
Waga | 0.25 kg |
Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda Caturra Anaerobic Red Honey 250g
Kawa bardzo wyrazista choć z lekkim body.
Ta formuła fermentacji obejmuje trzy etapy.
Najpierw całe wiśnie odpoczywają w zbiorniku przez 12 do 24 godzin. W tym momencie następuje rodzaj fermentacji, który zasadniczo pozwala im „dojrzeć” bardziej. Wiśnie są usuwane z miąższu i fermentowane w kadziach przez 12-24 godziny. Wiśnie przeznaczone do przeróbki miodowej nie mają tego etapu i trafiają bezpośrednio do suszenia. Włączenie tego etapu dodaje przede wszystkim więcej owocowego smaku. Ponadto, zamiast spłukiwać rozdrobniony miąższ, jak w kawie mytej, pergamin jest natychmiast przenoszony na złoże łóżka gdzie zachodzi trzeci rodzaj fermentacji. Podczas suszenia owoce pozostające na pergaminie utleniają się do czerwono-pomarańczowego koloru.
Rodzina Arnoldo Pérez'a Melendez'a zdecydowała się na budowę własnego młyna, którego budowa rozpoczęła się w kwietniu 2017 roku i była gotowa w listopadzie tego samego roku. Z pomocą konsultanta ds. kawy, Thomasa Pingena, w pierwszym roku przeprowadzono ponad 120 eksperymentów w różnych procesach.
Profil sensoryczny: karmel, czerwona porzeczka, śliwka
- Producenci