• Kategorie
  • Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda Caturra Anaerobic Red Honey 250g

Data palenia: 08.06.2022

Profil sensoryczny: Czerwona porzeczka, Karmel, przejrzała śliwka
Obróbka: Fermentacja beztlenowa (anaerobic), Red honey
Wysokość uprawy: 1550-1970 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Caturra
Profil wypalenia: Pod filtr
Cup score: 88,5
Brak towaru
72.00
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.25 kg


Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda Caturra Anaerobic Red Honey 250g


Kawa bardzo wyrazista choć z lekkim body.

Ta formuła fermentacji obejmuje trzy etapy.

Najpierw całe wiśnie odpoczywają w zbiorniku przez 12 do 24 godzin. W tym momencie następuje rodzaj fermentacji, który zasadniczo pozwala im „dojrzeć” bardziej. Wiśnie są usuwane z miąższu i fermentowane w kadziach przez 12-24 godziny. Wiśnie przeznaczone do przeróbki miodowej nie mają tego etapu i trafiają bezpośrednio do suszenia. Włączenie tego etapu dodaje przede wszystkim więcej owocowego smaku. Ponadto, zamiast spłukiwać rozdrobniony miąższ, jak w kawie mytej, pergamin jest natychmiast przenoszony na złoże łóżka gdzie zachodzi trzeci rodzaj fermentacji. Podczas suszenia owoce pozostające na pergaminie utleniają się do czerwono-pomarańczowego koloru.


 Rodzina Arnoldo Pérez'a Melendez'a zdecydowała się na budowę własnego młyna, którego budowa rozpoczęła się w kwietniu 2017 roku i była gotowa w listopadzie tego samego roku. Z pomocą konsultanta ds. kawy, Thomasa Pingena, w pierwszym roku przeprowadzono ponad 120 eksperymentów w różnych procesach.


 Profil sensoryczny: karmel, czerwona porzeczka, śliwka




Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.