• Kategorie
  • Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda Tropi 250g

Data palenia: 11.09.2023

Mielenie
Profil sensoryczny: Śliwka, Brzoskwinia, Ananas
Obróbka: Experimental Natural, Red honey
Wysokość uprawy: 1550-1970 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Caturra
Profil wypalenia: Pod filtr
Brak towaru
74.00 -8% 68.08
Do końca promocji pozostało:
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
68.08
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.25 kg

Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda "Tropical" Honey 250g

Finca la Senda, obecnie prowadzona przez Arnoldo Péreza Melendeza i jego żonę Marię Eugenię Escobar funkcjonuje od 1940 roku.

Ojciec Arnoldo był pionierem plantacji kawy w okolicach Aldea el Socorro w Acatenango.

Dziś Arnoldo wykorzystuje swoją głęboką wiedzę z zakresu rolnictwa, a Maria Eugenia wykorzystuje swoje umiejętności by uczyć się i udoskonalać najlepsze praktyki w zakresie fermentacji i przetwarzania kawy. Rodzina skupiła się na konsekwentnej selekcji wiśni, długich i kontrolowanych fermentacjach oraz powolnym suszeniu w cieniu.

Gospodarstwo rozciąga się od granic wioski aż do góry Balàm, zwanej w ojczystym języku „Wzgórzem Jaguara”. Kawa jest sadzona na wysokości od 1550 do 1970 metrów nad poziomem morza, a przyroda prezentuje wyjątkową biosferę. Kawa uprawiana jest na obszarze o powierzchni 27 hektarów i uprawiana jest w różnych odmianach.

Rodzina zdecydowała się na budowę własnego mokrego młyna, którego budowę rozpoczęto w kwietniu 2017 r., a ukończono w listopadzie tego samego roku. Z pomocą konsultanta ds. kawy, Thomasa Pingena, w pierwszym roku w „trybie eksperymentalnym” przeprowadzono ponad 120 eksperymentów w różnych procesach i protokołach suszenia.

„Gospodarstwa konwencjonalne” na tym obszarze zatrudniają pracowników sezonowych i płacą stałą stawkę dzienną wraz z typową stawką za „kwintal” (pełny kosz wiśni kawowych). Aby uzyskać kawę wysokiej jakości, zbieracze muszą wybierać w okresie zbiorów wyłącznie wiśnie o wyznaczonym stopniu dojrzałości. Wiąże się to z podwójną ilością pracy. Z tego też powodu La Senda płaci podwójną „konkurencyjną” stawkę za wybrany koszyk. Ten model finansowy nie jest powszechny w Gwatemali.

Fermentacja

Czym jest tytułowy "tropic"? To połączenie obróbki red honey z dodatkowymi etapami fermentacji i suszenia. 


 Profil sensoryczny: ananas, brzoskwinia, śliwka


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.