
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda Tropi 250g


Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.25 kg |
Coffea Circulor - Gwatemala Finca La Senda "Tropical" Honey 250g
Finca la Senda, obecnie prowadzona przez Arnoldo Péreza Melendeza i jego żonę Marię Eugenię Escobar funkcjonuje od 1940 roku.
Ojciec Arnoldo był pionierem plantacji kawy w okolicach Aldea el Socorro w Acatenango.
Dziś Arnoldo wykorzystuje swoją głęboką wiedzę z zakresu rolnictwa, a Maria Eugenia wykorzystuje swoje umiejętności by uczyć się i udoskonalać najlepsze praktyki w zakresie fermentacji i przetwarzania kawy. Rodzina skupiła się na konsekwentnej selekcji wiśni, długich i kontrolowanych fermentacjach oraz powolnym suszeniu w cieniu.
Gospodarstwo rozciąga się od granic wioski aż do góry Balàm, zwanej w ojczystym języku „Wzgórzem Jaguara”. Kawa jest sadzona na wysokości od 1550 do 1970 metrów nad poziomem morza, a przyroda prezentuje wyjątkową biosferę. Kawa uprawiana jest na obszarze o powierzchni 27 hektarów i uprawiana jest w różnych odmianach.
Rodzina zdecydowała się na budowę własnego mokrego młyna, którego budowę rozpoczęto w kwietniu 2017 r., a ukończono w listopadzie tego samego roku. Z pomocą konsultanta ds. kawy, Thomasa Pingena, w pierwszym roku w „trybie eksperymentalnym” przeprowadzono ponad 120 eksperymentów w różnych procesach i protokołach suszenia.
„Gospodarstwa konwencjonalne” na tym obszarze zatrudniają pracowników sezonowych i płacą stałą stawkę dzienną wraz z typową stawką za „kwintal” (pełny kosz wiśni kawowych). Aby uzyskać kawę wysokiej jakości, zbieracze muszą wybierać w okresie zbiorów wyłącznie wiśnie o wyznaczonym stopniu dojrzałości. Wiąże się to z podwójną ilością pracy. Z tego też powodu La Senda płaci podwójną „konkurencyjną” stawkę za wybrany koszyk. Ten model finansowy nie jest powszechny w Gwatemali.
Fermentacja
Czym jest tytułowy "tropic"? To połączenie obróbki red honey z dodatkowymi etapami fermentacji i suszenia.
Profil sensoryczny: ananas, brzoskwinia, śliwka