• Kategorie
  • Coffea Circulor - Kenia Orbi Mixed WX250g

Data palenia: 18.08.20022

Profil sensoryczny: Bergamotka, Czerwona porzeczka, Pomarańcza
Obróbka: Natural
Wysokość uprawy: 1700 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Mixed
Profil wypalenia: Pod filtr
Cup score: 89
Brak towaru
79.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.25 kg

Coffea Circulor - Kenia Orbi Mixed WX 250g

 

Orbi Mixed NX to partia nieizolowana, w której (celowo) nie wyodrębnia się żadnego konkretnego pojęcia odmian. Pozwala to na wyznaczenie punktu wyjścia do bardziej rozbudowanych badań w przyszłości.

Orbi Mixed NX jest napędzany podstawową formułą naturalnej fermentacji Coffea Circulor. Po zebraniu dojrzałych owoców kawy, są one dostarczane do lokalnego punktu zbioru wiśni. Tutaj niedojrzałe i przejrzałe wiśnie są sortowane w celu fermentacji z wiśniami o podobnej wielkości i kolorze. Wiśnie są rozdrabniane na miazgę (usuwając wiśnię) poprzez przeciskanie przez sita, które oddzielają miąższ od wewnętrznego ziarna/ziaren kawy. Nasiona są następnie fermentowane w wyłożonych płytkami zbiornikach wypełnionych czystą źródlaną wodą. Wiśnie są zanurzone przez 24 godziny. Po 24 godzinach kawa jest dokładnie mieszana, a następnie ponownie zanurzana na kolejne 24 godziny. Po tym drugim dniu sfermentowaną wodę i pozostałą miazgę kawową na ziarnach zmywa się czystą wodą i ponownie moczy przez noc. Ten krok zachęca ziarno kawy do ponownego kiełkowania, co przyczynia się do słodyczy i głębi. Sfermentowana woda jest wypłukiwana w zbiornikach pomocniczych.

 Profil sensoryczny: Porzeczka, Pomarańcza, Wanilia, Żółta Śliwka

Coffea Circulor przekształca klasyczny kenijski model zbioru, fermentacji, suszenia i handlu kawą, który tradycyjnie koncentrował się na fermentacji mokrej i pozyskiwaniu kawy ze stacji przetwórczych.

 

Od 2006 roku aktywnie działają w Kenii nad stworzeniem otwartej platformy handlowej zakotwiczonej w solidnym modelu cenowym opartym na postrzeganiu jakości kawy. Przejrzystość w handlu, cenach i jakości narodziła się w Kenii z zasadami zakorzenionymi w ich wcześniejszej pracy w Programie Ochrony Środowiska ONZ.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.