
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Coffea Circulor - Kenia Orbi Mixed WX250g


Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.5 |
Waga | 0.25 kg |
Coffea Circulor - Kenia Orbi Mixed WX 250g
Orbi Mixed NX to partia nieizolowana, w której (celowo) nie wyodrębnia się żadnego konkretnego pojęcia odmian. Pozwala to na wyznaczenie punktu wyjścia do bardziej rozbudowanych badań w przyszłości.
Orbi Mixed NX jest napędzany podstawową formułą naturalnej fermentacji Coffea Circulor. Po zebraniu dojrzałych owoców kawy, są one dostarczane do lokalnego punktu zbioru wiśni. Tutaj niedojrzałe i przejrzałe wiśnie są sortowane w celu fermentacji z wiśniami o podobnej wielkości i kolorze. Wiśnie są rozdrabniane na miazgę (usuwając wiśnię) poprzez przeciskanie przez sita, które oddzielają miąższ od wewnętrznego ziarna/ziaren kawy. Nasiona są następnie fermentowane w wyłożonych płytkami zbiornikach wypełnionych czystą źródlaną wodą. Wiśnie są zanurzone przez 24 godziny. Po 24 godzinach kawa jest dokładnie mieszana, a następnie ponownie zanurzana na kolejne 24 godziny. Po tym drugim dniu sfermentowaną wodę i pozostałą miazgę kawową na ziarnach zmywa się czystą wodą i ponownie moczy przez noc. Ten krok zachęca ziarno kawy do ponownego kiełkowania, co przyczynia się do słodyczy i głębi. Sfermentowana woda jest wypłukiwana w zbiornikach pomocniczych.
Profil sensoryczny: Porzeczka, Pomarańcza, Wanilia, Żółta Śliwka
Coffea Circulor przekształca klasyczny kenijski model zbioru, fermentacji, suszenia i handlu kawą, który tradycyjnie koncentrował się na fermentacji mokrej i pozyskiwaniu kawy ze stacji przetwórczych.
Od 2006 roku aktywnie działają w Kenii nad stworzeniem otwartej platformy handlowej zakotwiczonej w solidnym modelu cenowym opartym na postrzeganiu jakości kawy. Przejrzystość w handlu, cenach i jakości narodziła się w Kenii z zasadami zakorzenionymi w ich wcześniejszej pracy w Programie Ochrony Środowiska ONZ.