• Kategorie
  • Coffea Circulor - Kolumbia Betulia Washed Anaerobic 250g

Data palenia: 18.08.2022

Profil sensoryczny: Herbatniki, Karmel, Miód, przejrzała śliwka
Obróbka: Washed anaerobic
Wysokość uprawy: 1500-1600 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Caturra
Profil wypalenia: Pod filtr
Cup score: 88,5
72.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.25 kg

Coffea Circulor - Kolumbia Betulia 250g

Kawa o delikatnym body, słodkim zapachu herbatników. Bardzo niska kwasowość, dużo słodyczy na długim finiszu.

Luis Anibal Calderon założył swoją farmę kawy w 2005 roku. Mieszka na farmie z żoną i trzema synami. W 2019 roku Luis zaczął sadzić na farmie między drzewami kawowymi a drzewami, aby zmniejszyć potrzebę stosowania nawozów, chronić glebę i poprawić jakość swojej kawy. Luis nadal sadzi nowe, ciekawe i wysokiej jakości odmiany. Na przykład w 2020 r. posadził 2000 żółtych burbonów, 9000 różowych burbonów, 2000 gejszy i 1000 drzewek kawowych Tabi. Roczne opady wynoszą 1700-2000mm. Luis sprzedał swoją pierwszą partię kawy z wyższej półki w 2013 roku i był jednym z pierwszych hodowców w Kolumbii, który wyprodukował gejsze. W 2012 r. zasadził 5000 drzew gejszy, podczas gdy odmiana była wówczas dość nieznana w Kolumbii. Dodatkowo uprawia 26 różnych odmian, takich jak Pink Bourbon, Wush Wush, Tabi, Striped Bourbon, Maragogype, Java, Yellow Bourgbon, Laurinha, Typica, Papayo i inne.

Kawa jest ręcznie zbierana na dojrzałym poziomie i fermentowana pod wodą. Po fermentacji wiśnie są łuskane, myte i umieszczane na podwyższonych afrykańskich łóżkach, aż osiągną idealną wilgotność wynoszącą 11%.

Profil sensoryczny: herbatniki, miód, śliwki, karmel


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.