• Kategorie
  • Father's Coffee Roastery - Etiopia Keramo 300g

Data palenia: 15.11.2021

Profil sensoryczny: Brązowy cukier, Jagoda
Obróbka: Washed
Wysokość uprawy: 2300m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Heirloom
Profil wypalenia: Pod filtr
79.00 -10% 71.10
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.3 kg

Father's Coffee Roastery - Etiopia Keramo 300 g


Szczególnie dwie rzeczy są typowe dla kawy z Etiopii – lokalne stacje przetwórstwa i kilkuset do tysięcy drobnych rolników, którzy przynoszą swoje wiśnie do przetwórstwa.

Producenci z Keramo, którzy mieszkają wysoko w pięknych górach w rejonie Bombe, są tak odlegli, że nie mają własnej centralnej stacji przetwarzania. Około 1500 producentów przenosi swoją kawę do stacji przetwarzania Bombe, która jest częścią Daye Bensa Coffees należącej do Asefa Dukamo. Przez ostatnie cztery lata rolnicy z okolic Keramo nosili kawę do Bombe Station, ale do 2017 roku przetwarzali ją w wiosce Shantawene. Tam został zmieszany z lokalną mieszanką i tak trudno było bezpośrednio wyśledzić ziarna z obszaru Keramo. Nie mniej, degustując kawę indywidualnie, było jasne, że kawa z tego obszaru wyróżnia się swoim profilem smakowym, więc rolnicy postanowili zmienić miejsce przetwarzania, aby móc sprzedawać kawę samodzielnie i rozpocząć współpracę z Bombe. Na stacjach należących do Daye Bensa Coffee niezwykle ważna jest identyfikowalność partii. Książki o poszczególnych zbiorach czy kawach prowadzone są w najdrobniejszych szczegółach, aby zapewnić najwyższą możliwą jakość kawy.

Kawa o bardzo gęstym, kremowym body.  Idealnie zimowa.


Profil sensoryczny: ciasto jagodowe, cukier muscovado

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.