W dniach 15-21.07.2024
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- 101Coffee - Polska
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- Coffee Collective - Dania
- Doubleshot - Czechy
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Father's Coffee- Czechy
- Guest Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- Kavoholik - Słowacja
- KAWA Coffee - Francja
- Momento Coffee - Polska
- Morgon Coffee - Szwecja
- Onyx Coffee - USA
- People Possesion - Francja
- Rum Baba Coffee- Holandia
- Sumo Coffee Roasters - Irlandia
- Swerl Coffee - Szwecja
- The Naughty Dog- Czechy
- Pochodzenie
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
101Coffee - Polska
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
Coffee Collective - Dania
-
Doubleshot - Czechy
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Father's Coffee- Czechy
-
Guest Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
Kavoholik - Słowacja
-
KAWA Coffee - Francja
-
Momento Coffee - Polska
-
Morgon Coffee - Szwecja
-
Onyx Coffee - USA
-
People Possesion - Francja
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
Sumo Coffee Roasters - Irlandia
-
Swerl Coffee - Szwecja
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
Labuna x Runty Roaster, Ogień w Szopie Vol. 3 - Kolumbia Sweet Valley, Potosi 250g
Data palenia: 27.08.2024
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier (Pobranie) 18
- Kurier DPD 22.5
Runty Roaster x Labuna, Ogień w Szopie Vol. 3 - Kolumbia Sweet Valley 250g
Producent: Cafe Granja La Esperenza
Farma:Potosi
Sweet Valley od tyłu to: Ogień w Szopie. Nie? A, no bo jak słyszymy Sweet Valley to oczy nam bardziej błyszczą, ślinianki pracują, a potem przypominamy sobie początki LABUNY. Wysyłanie paczek z domu, wprowadzanie nowych palarni do oferty... Wtedy poznaliśmy tego producenta - Cafe Granja La Esperanza to absolutna topka jeśli chodzi o Kolumbię. I jest sztosem! Więc zasługuje na dobrą kolaborację. Kamil Runty Roaster ma know - how i piec, my wiemy czego chcemy w paczce. Szukamy, profilujemy, siorbiemy i o tym gadamy. Więc i wam powiemy czego się spodziewać:
Przyjemne musowanie porównywalne do cydru jabłkowego, słodycz jagód i owoców tropikalnych. Polecanko!
Ogień w szopie to projekt, który (mamy nadzieję) będziemy robić cyklicznie, z różnymi palarniami, z różnymi sztos kawami. dlaczego? bo możemy! :))))
To już jego trzecia edycja. Tym razem postawiliśmy na palarnię, której założyciela, roastera czyli Kamila, znamy od nazego pierwszego festiwalu kawowego. Myślimy, że ani on ani my nie spodziewaliśmy się że 3 lata później będziemy wspólnie robić tak fajny projekt.
Ta kawa dała nam maksymalną satysfakcję. Dokładnie tego oczekiwaliśmy, 1:1.
Profil smakowy: cydr jabłkowy, słodycz jagód, owoce tropikalne
Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.
Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.
Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.
Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia.
-
Świeża dostawa
-
Produkty podobne