• Kategorie
  • Manhattan Coffee - Kolumbia Samuel Junior Bermudez - 125g

Data palenia: 21.11.2022

Profil sensoryczny: anyż, Krówka
Obróbka: Washed, Thermal Shock
Wysokość uprawy: 1960 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Caturra
Profil wypalenia: Pod filtr
125.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DHL 18
Waga 0.125 kg

Manhattan Coffee - Kolumbia Samuel Junior Bermudez - 125g

Ostatnia z limitowanych kaw w serii World Class przygotowanych specjalnie dla palarni Manhattan na plantacji El Paraiso. 

Tym razem mamy tu odmianę Caturra Chiroso to odmiana kawy, która powstała z mutacji genetycznych w górach położonych na dużych wysokościach w regionie Antioquia. Ta mutacja pozwoliła jej rozwijać się w zimnych warunkach i przy niskiej intensywności światła, a także rozwijała wzrost wielu związków, takich jak monoterpeny, które dają bardziej wyraźny profil smakowy.

Odmiana zyskuje na popularności i konsekwentnie plasuje się w czołówce rankingu Cup of Excellence w Kolumbii.

Długa i skomplikowana obróbka ziaren zaowocowała kawą nieco ziołową, ze słodyczą krówki.


Profil sensoryczny: anyż, werbena, krówka

 

W przypadku tej partii wiśnie zostały następnie przeniesione do zbiorników ze stali nierdzewnej, po czym nastąpiło wstrzyknięcie CO2 w celu wyparcia tlenu i zapobieżenia utlenianiu związków obecnych w miazdze kawy. Kawa jest następnie fermentowana aerobowo w 18°C ​​przez 48 godzin. Płyny (biomasa płynna) z pierwszego etapu fermentacji są następnie wychwytywane i zaszczepiane szeregiem bakterii drożdży i kwasu mlekowego, a następnie mieszane w specjalnym hermetycznym pojemniku. Następnie ponownie wprowadzane z kawą w bioreaktorze do drugiego etapu fermentacji przez 48 godzin ze stopniowym wzrostem ciśnienia do 20 psi, wciąż w 18°C. Fermentację następnie podnosi się do 40°C na 30 minut, aby „otworzyć” pory jądrowe komórek. Następnie jest wrzucany do zimnej ozonowanej wody o temperaturze 12°C (faza szoku termicznego), która zatrzymuje związki i kwasy, które powstały podczas etapów fermentacji w komórce kawowej.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.