• Kategorie
  • Manhattan Coffee - Nikaragua El Limoncello - 250g

Data palenia: 13.01.2023

Profil sensoryczny: białe wino, Czerwona porzeczka, Jeżyna
Obróbka: Natural
Wysokość uprawy: 850-1150 m n p.m.
Odmiana botaniczna: Yellow Pacamara
Profil wypalenia: Pod filtr
Brak towaru
82.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.5
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.5
Kurier Inpost 14
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.25 kg

Manhattan Coffee - Nikaragua El Limoncello- 250g

Farma została nazwana na cześć Limoncillo (mała odmiana cytryny), która rosła już na farmie, kiedy ta została zakupiona. A został zakupiona w 1930 roku po tym, jak jeden z dziadków przeszedł z akademii wojskowej do życia cywilnego.

Żółta Pacamara jest naturalną mutacją Czerwonej Pacamary (skrzyżowanie Maragogype i Pacas). Fincas Mierisch po raz pierwszy odkrył tę żółto dojrzewającą odmianę na swojej farmie El Limoncillo około 2004 roku. Ochroniarz, Santos, spacerował po polu Red Pacamara i zauważył, że niektóre drzewa wydzielają żółte owoce. Poinformował kierownika gospodarstwa i rodzinę, ale początkowo został zignorowany. Ojciec Erwina był zaintrygowany tą mutacją i zasięgnął porady Rady ds. Kaw Specjalnych Salwadoru (gdzie powstała Pacamara) i został poinformowany, że rzeczywiście była to naturalna mutacja Czerwonej Pacamary. To była ulga, ponieważ początkowo myśleli, że drzewo jest chore. Dziwnym faktem było jednak to, że w tamtym czasie na Limoncillo nie było żadnych żółtych dojrzewających odmian. Erwin i jego rodzina posadzili kilka nasion z tych początkowych drzew, a stamtąd wyhodowali tę odmianę również w innych gospodarstwach. Chociaż Limoncillo nie jest najwyżej położonym gospodarstwem, odmiana ta nadal bardzo dobrze zachowuje się w tym mikroklimacie. Ta odmiana wymaga więcej pokarmu (nawozów) niż inne odmiany, około 20% więcej w porównaniu z Bourbonem lub Caturrą i wymaga gleby bogatej w magnez, cynk i potas. Jest to również odmiana podatna na choroby i nie dająca dużego plonu. Pomimo tych wad ta odmiana daje spektakularny profil filiżanki. Bardziej owocowe i bardziej cytrynowe niż jego czerwony dojrzewający kuzyn.

Profil sensoryczny: czerwona porzeczka, białe wino, jeżyna

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.