• Meron Coffee - Kolumbia Buenos Aires, Sidra - 200g

Data palenia: 31.01.2024

Mielenie
Profil sensoryczny: Mandarynki, Marakuja, Nektarynka, Melon
Obróbka: Natural
Profil wypalenia: Pod filtr
119.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.2 kg
Meron Coffee - Kolumbia Buenos Aires, Sidra - 200g

Pitalito to kolumbijska gmina położona w południowo-wschodniej części departamentu Huila. Leży w dolinie Magdaleny i na wierzchołku utworzonym przez środkową i wschodnią Kordylierę. W tej gminie produkcją kawy zajmuje się około 18 000 rodzin, które utrzymują się i dochody czerpią z działalności rolniczej.

Sidra to jedna z ciekawszych i bardziej "juicy" odmian. W Meronie podeszli z szacunkiem do tego ziarna i wydobyli z niego to, co najlepsze.
Proces produkcji  rozpoczyna się od zbiorów najdojrzalszych wiśni, których poziom Brixa wynosi od 24 do 26 stopni. Niedojrzałe i/lub wadliwe ziarna są wybierane podczas ręcznej selekcji, zanim wiśnie trafią do plastikowego zbiornika na 48-godzinne utlenianie. W tym czasie wiśnie obracają się w sposób ciągły i ponownie mierzy się wartość Brix i ph. Po 48 godzinach wiśnie są myte, ponownie oddziela się niedojrzałe i w inny sposób uszkodzone ziarna.

Po tym czasie rozpoczyna się proces “balseo”, proces ten pozwala również usunąć niepożądane "zanieczyszczenia", takie jak liście lub patyki. Głównym celem "balseo" jest obniżenie temperatury masy poprzez szok termiczny, a następnie kawa zostaje umieszczona w plastikowych koszach, aby rozpocząć fermentację beztlenową.

Profil sensoryczny: marakuja, melon, mandarynka i nektarynka
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.