Urodziny HAYB -5% 🎂 Przy zakupie dwóch kaw Single Origin próbka kawy Chillwave - Gratis🎁
W dniach 15-21.07.2024
Brak towaru

People Possesion - Kolumbia, Catiope Nitro - 100g

Data palenia: 26.06.2024

62.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
12.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 22.5
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
róża, Truskawki, Granat
Obróbka:
Fermentation Nitrogen
Odmiana botaniczna:
Catiope
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.1 kg

People Possesion - Kolumbia, Catiope Nitro - 100g

Nitrogen fermentation to kolejny krok naprzód. W 2020 roku zespół Coffee Uba przeprowadził badania z Universidad de los Andes w Kolumbii, badania nosiły nazwę Metagenomiczne, metabolomiczne i sensoryczne cechy fermentowanej kawy (Coffea arabica var. L Castillo) zaszczepionej mikrobiologicznymi kulturami. Badania te pozwoliły Julio i jego zespołowi zrozumieć wiele rzeczy, które dzieją się podczas ich fermentacji, zwłaszcza rodzaj drożdży i bakterii, które są częścią fermentacji, więc postanowili stworzyć bioreaktor ze stali nierdzewnej z możliwością zatrzymywania gazów i wymiany, pomiaru temperatury i pobierania próbek odcieku/mchu z fermentacji, aby zapewnić najlepsze środowisko dla tych drożdży i bakterii, aby mogły wydajnie współpracować z kawą.

Fermentacja azotowa rozpoczyna się od wyselekcjonowania wyłącznie dojrzałych ziaren kawy. Po zbiorze kawa jest pozostawiana w autonomicznym etapie fermentacji przez 24–36 godzin. Po zakończeniu fermentacji kawa jest rozdrabniana i umieszczana w bioreaktorze. Po umieszczeniu kawy w bioreaktorze. Po zamknięciu bioreaktora z jego wnętrza usuwa się tlen i wprowadza się azot. Od tego etapu fermentacji monitoruje się temperaturę, kwasowość i aktywność fermentacyjną  aż do osiągnięcia pożądanych warunków, które pozwolą określić, kiedy przerwać fermentację. Po zakończeniu fermentacji kawę zabiera się do suszenia na słońcu (nie myje się jej) i pozostawia do wyschnięcia na słońcu, aż kawa osiągnie 25% wilgotności, a następnie poddaje się ją suszeniu mechanicznemu, aż kawa osiągnie wilgotność między 10 a 12%. Po wysuszeniu kawa trafia do piwnicy, gdzie poddawana jest procesowi stabilizacji, który trwa od 15 do 30 dni.

Producent: Julio Madrid

Do puszek możesz dodać specjalną wielorazową pokrywkę silikonową.

Profil sensoryczny:granat, pistacje, róża, truskawki

Parametry:
Profil sensoryczny:
róża, Truskawki, Granat
Obróbka:
Fermentation Nitrogen
Odmiana botaniczna:
Catiope
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: