
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Sedmitchka Coffee - Gwatemala Bubbly Bean Ballet - 100g




Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.1 kg |
Sedmitchka Coffee - Gwatemala Bubbly Bean Ballet - 100g
Początki Finca La Senda, obecnie prowadzonej przez Arnoldo Péreza Melendeza i jego żonę Marię Eugenię Escobar, sięgają lat czterdziestych XX wieku, kiedy ojciec Arnolda założył plantację kawy wokół Aldea El Socorro w Acatenango. Finca rozciąga się od obrzeży wioski aż do szczytu Balàm, co w ojczystym języku oznacza wzgórze jaguarów. Kawa uprawiana jest na wysokości od 1550 do 1970 metrów nad poziomem morza na powierzchni około 27 hektarów. Powyżej tej wysokości pozostawiono naturalne warunki do uprawy kawy i dopuszczono wyjątkową biosferę.
Do 2017 roku Arnoldo dostarczał kawę do lokalnej spółdzielni, jednak po spotkaniu ze specjalistą od kawy selektywnej zdał sobie sprawę z potencjału swojego gospodarstwa i zaczął skupiać się na produkcji kawy selektywnej w mikropartiach. Prace przy budowie stanowisk przerobu (beneficio) rozpoczęły się w kwietniu 2017 r. i zakończono w ciągu sześciu miesięcy, tuż przed zbiorami sezonu 2018. Arnoldo wykorzystał swoją głęboką wiedzę z zakresu rolnictwa, a Maria Eugenia wykorzystała swoje umiejętności jako utalentowanej kucharki do poznania i udoskonalenia najlepszych praktyk w zakresie fermentacji i przetwarzania kawy. W pierwszym roku produkcji Finca La Senda postawiła na konsekwentną selekcję świeżych wiśni, długą kontrolowaną fermentację oraz powolne suszenie w cieniu. La Senda opracowała rygorystyczny protokół odbioru, który stosuje w przypadku wszystkich swoich partii. Dojrzałe owoce zbiera się, gdy osiągną średnio 24 stopnie Brixa – co jest miarą zawartości cukru w owocu. Kawa trafia do młyna w czystych skrzyniach, co zabezpiecza ją przed uszkodzeniem, a następnie myje w wodzie, co pozwala na łatwe usunięcie nieodpowiednich owoców unoszących się na powierzchni. Niedojrzałe, przejrzałe i wadliwe owoce są następnie usuwane ręcznie, a pozostałe owoce pozostawia się na 24 godziny przed przetworzeniem. Wiśnie umieszcza się w reaktorze CO2 na 48 godzin, następnie dodaje drożdże zwykle dodawane do szampana i fermentacja trwa przez kolejne 72 godziny. Po zakończeniu procesu fermentacji owoce odcedza się i umieszcza na 18 godzin na podwyższonych afrykańskich grządkach w miejscu nasłonecznionym. Następnie suszy się je w cieniu, obracając ręcznie co dwie godziny, aż do całkowitego wyschnięcia po około 25–30 dniach. Po osiągnięciu wymaganej wilgotności kawa przelewana jest do worków GrainPro, gdzie odpoczywa przez 2 miesiące. Następnie umieszcza się je w suszarce, gdzie usuwa się miąższ.
Profil sensoryczny: ananas, maliny, jeżyny, wino
Opakowanie: 100 g