• Kategorie
  • Sedmitchka Coffee - Kenia Ngure 200g

Data palenia: 11.11.2023

Mielenie
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada, Cytrusy, Czarna porzeczka
Obróbka: Washed
Wysokość uprawy: 1700 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Ruiru 11, SL28, SL34
Profil wypalenia: Pod filtr
65.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.2 kg

Sedmitchka Coffee - Kenia Ngure 200g

To właśnie z regionu Nyeri pochodzi ta soczysta i czysta Kenia, w której bardzo łatwo odnaleźć można smaki porzeczek, jagód i cytrusów. Obszar Nyeri słynie z dużej wysokości 1700 metrów nad poziomem morza i czerwonej, bardzo odżywczej gleby wulkanicznej. Połączenie tych dwóch aspektów stwarza doskonałe warunki do uprawy drzewa kawowego, co jest dobre dla rolników z okolic stacji Ichuga, gdzie ważą swoje plony.

Stacja myjni Ichuga jest jedną z pięciu stacji będących własnością Spółdzielni Rolniczej Kiama. Prezes organizacji Charles Ngure mówi, że „kawa to życie” – i dla społeczności Kiama FCS jest to rzeczywiście prawda. Podobnie jak inni członkowie organizacji, Charles dorastał w otoczeniu kawy, a nawet odziedziczył rodzinną farmę. Rolnicy z tego obszaru uprawiają przede wszystkim odmiany SL28 i SL34 właśnie ze względu na ich mocny i odporny system korzeniowy, który jest w stanie w wystarczającym stopniu odżywić całą kawę nawet przy braku wody. Na tym obszarze bardzo często uprawiana jest także odmiana Ruiru 11, znana ze swojej odporności na choroby.

Zbieranie i przetwarzanie Wiśnie zbierane są ręcznie w gospodarstwach. Rolnicy przywożą swoje zbiory na stację Ichuga, a wiśnie są na niej ponownie sortowane. Po usunięciu miąższu kawa jest poddawana fermentacji i myta w czystej wodzie w celu usunięcia resztek śluzu. Następnie rozprowadza się je na afrykańskich łóżkach, a przetwórcy dokładnie sprawdzają proces suszenia. Suszenie trwa około dwóch tygodni, w zależności od pogody. Po zakończeniu procesu ziarna są transportowane do stacji końcowego przetwarzania Kahawa Bora Millers.


Profil sensoryczny: cytrusy, mleczna czekolada, czarna porzeczka

Opakowanie: 200 g

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.