
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Sedmitchka Coffee - Kenia Ngure 200g




Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.2 kg |
Sedmitchka Coffee - Kenia Ngure 200g
To właśnie z regionu Nyeri pochodzi ta soczysta i czysta Kenia, w której bardzo łatwo odnaleźć można smaki porzeczek, jagód i cytrusów. Obszar Nyeri słynie z dużej wysokości 1700 metrów nad poziomem morza i czerwonej, bardzo odżywczej gleby wulkanicznej. Połączenie tych dwóch aspektów stwarza doskonałe warunki do uprawy drzewa kawowego, co jest dobre dla rolników z okolic stacji Ichuga, gdzie ważą swoje plony.
Stacja myjni Ichuga jest jedną z pięciu stacji będących własnością Spółdzielni Rolniczej Kiama. Prezes organizacji Charles Ngure mówi, że „kawa to życie” – i dla społeczności Kiama FCS jest to rzeczywiście prawda. Podobnie jak inni członkowie organizacji, Charles dorastał w otoczeniu kawy, a nawet odziedziczył rodzinną farmę. Rolnicy z tego obszaru uprawiają przede wszystkim odmiany SL28 i SL34 właśnie ze względu na ich mocny i odporny system korzeniowy, który jest w stanie w wystarczającym stopniu odżywić całą kawę nawet przy braku wody. Na tym obszarze bardzo często uprawiana jest także odmiana Ruiru 11, znana ze swojej odporności na choroby.
Zbieranie i przetwarzanie Wiśnie zbierane są ręcznie w gospodarstwach. Rolnicy przywożą swoje zbiory na stację Ichuga, a wiśnie są na niej ponownie sortowane. Po usunięciu miąższu kawa jest poddawana fermentacji i myta w czystej wodzie w celu usunięcia resztek śluzu. Następnie rozprowadza się je na afrykańskich łóżkach, a przetwórcy dokładnie sprawdzają proces suszenia. Suszenie trwa około dwóch tygodni, w zależności od pogody. Po zakończeniu procesu ziarna są transportowane do stacji końcowego przetwarzania Kahawa Bora Millers.
Profil sensoryczny: cytrusy, mleczna czekolada, czarna porzeczka
Opakowanie: 200 g