• Kategorie
  • Three Marks Coffee- Burundi Nemba - 250g

Data palenia: 12.09.2023

Mielenie
Profil sensoryczny: Grejpfrut, Słodka, Morela
Obróbka: Fermantacja kontrolowana
Wysokość uprawy: 1700 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Profil wypalenia: Pod filtr
Brak towaru
72.00 -5% 68.40
Do końca promocji pozostało:
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
69
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka / Odbiór 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od: 12.99
Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier Inpost 14.99
Kurier (Pobranie) 18
Kurier DPD 22.5
Waga 0.25 kg

Three Marks Coffee- Burundi Nemba - 250g

Stacja Nemba znajduje się w prowincji Kayanza w Burundi, gdzie główny agronom nadzoruje wdrażanie dobrych praktyk rolniczych (GAP) i współpracuje z drobnymi rolnikami w celu zapewnienia niezbędnych narzędzi i określenia najlepszych praktyk dla ich gospodarstw. Stacja myjąca przetwarza rocznie ponad 750 ton wiśni, a ponad 3000 producentów posiada średnio 150 drzew kawowych.

Stacja wspiera projekty, w tym projekt hodowli zwierząt oraz projekty Farmer Hub. Pomimo powszechnej uprawy kawy, przeciętny drobny rolnik produkuje stosunkowo niewielkie zbiory, wynoszące od 200 do 300 kilogramów wiśni rocznie. W okresie zbiorów cała kawa jest selektywnie zbierana ręcznie. Większość rodzin ma tylko 200–250 drzew, a zbiorami zajmują się prawie wyłącznie rodziny.

Do zbiorników dodaje się drożdże Cima (Saccharomyces cerevisiae) i pozostawia do fermentacji na ok. 12 godzin. Drożdże są w stanie kontrolować proces fermentacji i zmniejszać ryzyko niepożądanych defektów. Co więcej, jego specyficzny metabolizm pozwala na wyrażenie świeżych i owocowych cech. Po fermentacji wiśnia jest transportowana na stoły do suszenia, gdzie powoli suszy się przez 2–3 tygodnie, a wiśnia jest wielokrotnie sortowana i przesiewana, aby zapewnić równomierne suszenie. Jest również poddawana kontroli wzrokowej w celu usunięcia wszelkich pozostałych defektów lub uszkodzonych ziaren.

Profil sensoryczny: grejpfrut, morela, słodka



Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.