
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Three Marks Coffee- Burundi Nemba - 250g


Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka / Odbiór | 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡 |
Cena przesyłki od: | 12.99 |
Waga | 0.25 kg |
Three Marks Coffee- Burundi Nemba - 250g
Stacja Nemba znajduje się w prowincji Kayanza w Burundi, gdzie główny agronom nadzoruje wdrażanie dobrych praktyk rolniczych (GAP) i współpracuje z drobnymi rolnikami w celu zapewnienia niezbędnych narzędzi i określenia najlepszych praktyk dla ich gospodarstw. Stacja myjąca przetwarza rocznie ponad 750 ton wiśni, a ponad 3000 producentów posiada średnio 150 drzew kawowych.
Stacja wspiera projekty, w tym projekt hodowli zwierząt oraz projekty Farmer Hub. Pomimo powszechnej uprawy kawy, przeciętny drobny rolnik produkuje stosunkowo niewielkie zbiory, wynoszące od 200 do 300 kilogramów wiśni rocznie. W okresie zbiorów cała kawa jest selektywnie zbierana ręcznie. Większość rodzin ma tylko 200–250 drzew, a zbiorami zajmują się prawie wyłącznie rodziny.
Do zbiorników dodaje się drożdże Cima (Saccharomyces cerevisiae) i pozostawia do fermentacji na ok. 12 godzin. Drożdże są w stanie kontrolować proces fermentacji i zmniejszać ryzyko niepożądanych defektów. Co więcej, jego specyficzny metabolizm pozwala na wyrażenie świeżych i owocowych cech. Po fermentacji wiśnia jest transportowana na stoły do suszenia, gdzie powoli suszy się przez 2–3 tygodnie, a wiśnia jest wielokrotnie sortowana i przesiewana, aby zapewnić równomierne suszenie. Jest również poddawana kontroli wzrokowej w celu usunięcia wszelkich pozostałych defektów lub uszkodzonych ziaren.
Profil sensoryczny: grejpfrut, morela, słodka