• Akcesoria do zaparzania kawy

W wielu krajach kultura picia kawy podniesiona jest niemal do rangi sztuki. Rzemieślnicy w tym fachu prześcigają się w wymyślaniu nowych, jak i kultywowaniu starych metod jej parzenia i picia, a we wszystkich miastach świata wszelkiej maści kawiarnie walczą ze sobą o tytuł królowej, serwującej najlepszą kawę pod słońcem.

  • Parametry

Głęboki i intensywny smak kawy zależny jest nie tylko od jej gatunku czy metody wypalania, ale w równie dużym stopniu od zaparzacza do kawy, w jakim jest przygotowywana. Dlatego w naszej ofercie znalazły się propozycje sprzętów i akcesoriów do parzenia kawy pochodzących jedynie od najlepszych, uznanych na rynku producentów, zarówno dużych, jak i tworzących swoje produkty rzemieślniczo, zgodnie z przekazywanymi z pokolenia na pokolenie formułami.

Kawiarka, Chemex, French Press, ekspres przelewowy, kolbowy czy automatyczny ekspres ciśnieniowy?

Każda z metod przygotowania kawy ma swoje zalety i niepowtarzalne cechy. Najczęściej zaś wpływa albo na szybkość przygotowania gotowego naparu, albo na jego właściwości, bogaty smak czy aromat. Wśród miłośników kawy nietrudno wskazać amatorów konkretnych rozwiązań. Tych zaś nie brakuje, a każdy z nich znajdzie w naszym sklepie coś specjalnego do przygotowania ulubionej, porannej kawy w najlepszym możliwym wydaniu.

Zaprojektowana po raz pierwszy w latach 30. ubiegłego wieku włoska kawiarka uchodzi za jedną z najbardziej designerskich sposobów przygotowania kawy. Największą popularnością cieszy się nie tylko w swoim rodzinnym kraju, ale również na Węgrzech, w Portugalii czy w Szwajcarii. Nazywana jest też kupres lub makinetka, a wybierana jest często ze względu na niewygórowaną cenę nawet w przypadku modeli z wyższej półki. Tej metodzie parzenia dedykowane są mieszanki mocnego, ciemno wypalonego espresso, którego ziarna najlepiej zmielić młynkiem żarnowym lub elektrycznym.

Zaparzacze do kawy Chemex mają bardzo charakterystyczny kształt klepsydry i służą do przygotowania naparu metodą przelewową. Zaparzacz ten powstał w Niemczech dekadę po włoskich kupres ze względu na chęć Peter Schlumbohma wydobycia z kawy przede wszystkim jej uzależniającego aromatu. Faktycznie, chemik uzyskał efekt idealnego, czystego i delikatnego smaku i fantastycznie bogatego, prawdziwego aromatu kawy. W tej metodzie najlepiej sprawdza się jasno palona, grubo mielona kawa.

Cieszący się największym wzięciem w Danii i Wielkiej Brytanii French Press został wynaleziony w podobnym czasie, co niemieckie urządzenie. Wynalazek ma trudny do pomylenia z czymkolwiek innym kształt cylindra i wykonany jest najczęściej ze szkła lub z metalu. Ma ono też ciekawą budowę – składa się z cylindra, na końcu którego znajduje się sitko. To bardzo uniwersalne urządzenie, pozwalające przygotować w zasadzie dowolny rodzaj naparu, od mieszanek espresso do tych dedykowanych do metod przelewowych. Ze względu na obecność sitka konieczne jest stosowanie dość grubo mielonych ziaren. Samo przygotowanie kawy jest szybkie i proste, a fusy w każdym przypadku są precyzyjnie odseparowane.

Miłośnicy kawy często wskazują na ekspresy do kawy. Wersja przelewowa pojawiła się w naszym kraju w latach 90. XX wieku i dzisiaj stanowi podstawowe wyposażenie niejednego biura, a nawet domu. Przygotowana z jego pomocą kawa nie będzie miała maksymalnie intensywnego smaku, ale będzie zawierała masę kofeiny. Będzie też banalnie prosta w przygotowaniu, a jednorazowo będzie możliwe naparzenie jej naprawdę sporej ilości, co dla wielu jest ogromną zaletą. Nieco innym ekspresem do kawy jest wersja kolbowa, nazywana też ręczną, półautomatyczną albodźwigową. To idealny model dla miłośników klasycznego espresso i wszystkich napojów kawowych powstających na jego bazie, a więc modnych: cappuccino, flat white czy macchiato. Podstawą stworzenia w tym urządzeniu idealnej kawy są drobno zmielone ziarna oraz generowane przez ekspres ciśnienie wynoszące 9 bar. W restauracjach i kawiarniach najczęściej zaś wykorzystuje się z kolei sporych rozmiarów ekspresy automatyczne ciśnieniowe. Ich zaletą jest prostota obsługi i możliwość wykonania w zasadzie dowolnej kawy bez dbania o grubość mielenia ziaren czy temperaturę parzenia – urządzenie pilnuje wszystkich parametrów samodzielnie.

Urządzenia do parzenia kawy w naszym sklepie

Do naszej oferty trafiły jedynie najlepsze propozycje zaparzaczy do kawy oraz ekspresów do kawy. Urządzenia dobieraliśmy nie tylko według ich popularności w rankingach, ale przede wszystkim ze względu na wysoką jakość, gwarantowaną przez samych producentów. Wśród propozycji znalazły się modele zaprojektowane przez takie światowe marki, jak: 39arita, AeroPress, Cafec, Chemex, Clever Dripper, Cold Brew, Hario, Cafflano, Delter Coffee Press, Gabi Master, Miir, Moccamaster, Kalita, Origami Air czy Tiamo. Wszystkie proponowane produkty to urządzenia spełniające najwyższe standardy i zaspokajające potrzeby i oczekiwania najlepszych baristów oraz domowych amatorów doskonałej kawy w idealnym wydaniu.