LABUNA - Kolumbia, Oscar Hernandez, Caturra - 250g
Roast date: 10.10.2025 Flavor profile: sour cherry, fruit liqueur, tropical fruit, chocolate
: 89.00
Free delivery in Poland is missing -,--
Sum 0,00 €
Price includes discounts
Free delivery in Poland is missing -,--
Sum 0,00 €
Price includes discounts
The Symbol:
Roast date: 10.10.2025 Flavor profile: sour cherry, fruit liqueur, tropical fruit, chocolate
: 89.00
LABUNA - Colombia, Oscar Hernandez, Caturra - 250g
A vibrant, juicy raspberry lemonade appears in the cup, offset by fresh lemongrass and a citrusy touch of bergamot. A sweet-tart note of kiwi completes the overall flavor, giving the coffee a crisp and slightly tropical character. The profile is fruity, with high purity and a distinct, energetic acidity.
Colombia Los Nogales Primitive is an innovative project by producer Oscar Hernández, known for his exceptionally precise, advanced fermentation processes. Grown on the Los Nogales plantation in the Huila region, the Caturra variety has undergone experimental mosto fermentation, utilizing thermal shock, density selection, and a long, controlled fermentation lasting 90 hours. This coffee is full of energy, pure, vibrant with aromas, and designed to bring out the maximum freshness and fruitiness.
Flavor profile: raspberry lemonade, lemongrass, bergamot, kiwi
Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.
Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.
Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.
Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia.