Kawa z Konga – na jaki profil sensoryczny można liczyć?
Co powiesz na profil sensoryczny składający się z agrestu, herbaty i marcepanu? Arabica w tej odsłonie to gwarancja wyjątkowych doznań smakowych. Uprawia się ją bez użycia nawozów sztucznych i środków chemicznych. Jak już wspomnieliśmy, pochodzi z małych lokalnych farm, gdzie dokłada się wszelkich starań, aby osiągnąć najlepsze efekty upraw. Za wyjątkowy smak kawy z Konga odpowiada także obróbka na mokro i jakość speciality. Ziarna myte są wodą górską, a następnie sortowane i suszone na słońcu. Kawa z Konga zbierana jest ręcznie, co pozwala wyeliminować uszkodzone ziarna. W zależności od rodzaju obróbki i sposobu fermentacji mamy do czynienia z ogromną rozpiętością smakową. Kawa kongijska urzeka smakiem słodkich melonów, czerwonych owoców i wanilii. Wyczuwalne są także nuty orzechów laskowych i białej czekolady.
Dlaczego warto spróbować kawy z Konga?
Kawa kongijska charakteryzuje się większą ilością kofeiny niż pozostałe Arabiki. Jest więc wyjątkowym wyborem dla osób poszukujących porządnej dawki energii. Pozytywnie wpływa na cały organizm, ponieważ jest bogata w antyoksydanty spowalniające starzenie się organizmu. Mocna nuta to bez wątpienia znakomite rozwiązanie dla koneserów czarnego złota. Jednak warto pamiętać, że afrykański napój kawowy to nie tylko kofeina i cenne dla zdrowia właściwości. To także bogaty smak, którym można rozkoszować się bez końca. W sklepie Labuna dzięki dużemu doświadczeniu i znajomości gustów naszych klientów przygotowaliśmy również kawy z innych regionów Afryki – Etiopii, Kenii czy Rwandy. Wśród nich coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy łagodnego lekkiego smaku, jak i bardziej czekoladowych czy orzechowych aromatów. Nasza oferta obejmuje ponadto kawy o wyraźnej kwasowości. W sklepie Labuna znajdziesz swoją ulubioną kawę niezależnie od sposobu, w jaki ją przyrządzasz. W przypadku pytań pozostajemy do dyspozycji. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą wysokogatunkowych kaw!