Notes sensoryczny, czyli zbiór danych o kawie
Wszystkie niezbędne zapiski, które do tej pory wykonywałeś na skrawkach papieru, można umieścić w jednym notesie, w którym oprócz szablonów do wypełniania, znajduje się 8 stron obszernej wiedzy na temat parzenia kawy. Notes sensoryczny zawiera rubryki, w których opisuje się kolejno kraj pochodzenia ziaren, datę oraz sposób ich wypalenia, metodę parzenia i grubość zmielenia ziaren. Następnie określa się wagę jednej porcji kawy, ilość wody użytej do przygotowania napoju, czas preinfuzji, czyli wstępnego zalania kawy, aby otworzyła ona swój bukiet, objętość filiżanki oraz całkowity czas przyrządzania. Poniżej znajduje się miejsce na własne notatki i ocenę oraz koło sensoryczne, na którym określa się właściwości kawy, kierując się takimi parametrami jak kwasowość, aromat, słodycz, posmak, kwiaty oraz body.
Cupping, czyli profesjonalna degustacja kawy
Próbowanie kawy i charakterystyczne siorbanie podczas wykonywania tej czynności to coś normalnego wśród profesjonalnych testerów kawy. Określają oni w ten sposób wszystkie jej właściwości. Cupping można podzielić na kilka rodzajów, ale wspólnym mianownikiem jest końcowa ocena produktu. Żeby tego dokonać, eksperci muszą tworzyć swoje notatki, które są potem szczegółowo analizowane. W ten sposób mogą oni np. stwierdzić, które ziarna są odpowiednie do przygotowywania tzw. blendów, czyli mieszanek różnych kaw, a które mają wady i należy je wyeliminować. Prawdziwy home barista powinien mieć notes sensoryczny.