• Porcelana

  • Parametry

Porcelana to wysokiej jakości ceramika, którą wynaleziono w Chinach w VII wieku. Jest to mieszanka kaolinu, skalenia i kwarcu, które po zmieszaniu w odpowiednich proporcjach formuje się, a następnie wypala w wysokich temperaturach – odpowiednio 920-980 stopni Celsjusza dla produktów nieszkliwionych oraz 1280-1460 stopni Celsjusza dla wyrobów poddawanych szkliwieniu. Ten materiał ma bardzo dobre właściwości izolacyjne, wysoką wytrzymałość oraz odporność na czynniki chemiczne. Ponadto jej niskoporowata struktura zapobiega zabrudzeniom.

Czytaj więcej

Filiżanka, czyli z czego pić?

Pierwsze filiżanki nie posiadały charakterystycznych uchwytów zwanych uszkami i trafiły do Europy z Japonii, gdzie tradycyjnie spożywano w nich herbatę. Obecnie spożywa się w nich różne napoje, a filiżanki do kawy porcelanowe produkowane są w wielu rozmaitych wzorach i kolorach. Wyroby, które mają państwo dostępne w naszej ofercie, zostały wykonane z najwyższą starannością. Zaokrąglone dno filiżanki do kawy pozwala wydobyć z naparu pełną głębię smaku i aromatu, a grube ścianki dłużej utrzymują temperaturę. Spodek służy do eleganckiego podania kawy oraz ewentualnych dodatków, które będą spożywane lub umieszczane w napoju. Ten sposób serwowania kawy oraz innych napojów jest praktykowany w restauracjach i kawiarniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mogli tak delektować się ulubionym naparem w zaciszu własnego domu.

Jaką filiżankę do kawy wybrać?

Kawa to napój, który występuje w kilku rodzajach, dlatego wybór odpowiedniej filiżanki zależy od tego, co podajemy. Albo od Twoich preferencji. W ulubionym kubku kawa smakuje zawsze lepiej :-) Ale co mówi nauka, savoir vivre i inne encyklopedie? Te najmniejsze o pojemności 50-100 ml służą do podawania espresso. Do cappuccino potrzeba więcej miejsca na mleczną piankę, dlatego szerokie filiżanki do kawy z uchem o pojemności od 100 do 350 ml będą odpowiednie. Dodatkowo posiadają one także spodek. Do serwowania latte najlepsze są wysokie szklanki lub filiżanki z uchem, które są najczęściej przezroczyste, aby wyeksponować wszystkie warstwy napoju. Wraz z kawą latte otrzymujemy charakterystyczną długą łyżeczkę do mieszania. Tradycyjna czarna podawana jest w filiżankach z wąskim brzegiem, a pozostałe kawy mleczne w zaokrąglonych naczyniach  z grubszą krawędzią.