• Kawa Kolumbijska - Columbia

  • Parametry

Kolumbia to kraj w północno-zachodniej Ameryce Południowej słynący z aromatycznej kawy Arabiki. Uprawiana jest ona głównie na obszarze Andów, w różnych warunkach klimatycznych i zbierana o różnych porach roku. Kawa z Kolumbii to przede wszystkim delikatny smak i niższa zawartość kofeiny, a także wyjątkowy aromat. Kolumbia jest drugim na świecie producentem Arabiki i trzecim światowym producentem kawy. Nic w tym dziwnego, gdyż w tym rejonie panują idealne warunki do uprawy krzewów kawowca. Kolumbia położona jest bowiem w tzw. „pasie kawowym” przebiegającym między zwrotnikami Raka i Koziorożca, gdzie przez cały rok mamy do czynienia z ciepłym klimatem. Dodatkowym atutem są żyzne gleby pochodzenia wulkanicznego. Zasługą doskonałej jakości ziaren są jednak nie tylko walory geograficzne. Istotny wpływ mają też tradycje uprawy kawowców – ręczne zbiory i obróbka owoców kawowca. Mimo nowoczesnych technologii kolumbijscy farmerzy uprawiają kawę takimi samymi sposobami, jak w XIX wieku. Na uwagę zasługują ręczne zbiory oraz ręczna segregacja. W latach 50. ubiegłego wieku powstała Narodowa Federacja Kawy zrzeszająca ponad 500 000 farmerów. To właśnie dzięki niej kawa kolumbijska zyskała miano wicekrólowej. Instytucja ta dba o najwyższą jakość zbiorów i szkolenia dla rolników. Jej celem jest także promocja 100% kawy z Kolumbii bez domieszki innego gatunku ziaren.

Czytaj więcej

Jak smakują kawy z Kolumbii?

W Kolumbii dominuje kawa Arabica. To klasyk o pełnym smaku i jedwabistej treści, który można parzyć za pomocą różnych metod. Mocno palona kawa z Kolumbii nadaje się też pod espresso. Dominują w niej nuty orzechowo-czekoladowe, ale wyczuwalny jest także owocowy aromat. Lemoniada, liczi i miód, a może kakao i owoce pestkowe? Kawa z Kolumbii to różnorodne profile sensoryczne, wśród których idealny smak znajdzie dla siebie zarówno miłośnik tradycyjnej „małej czarnej”, jak i subtelniejszego smaku. Jeśli lubisz oryginalny smak czarnego naparu, Twoją uwagę powinien zwrócić profil sensoryczny bazujący na nutach brzoskwini, marcepanu i rumianku. W sklepie Labuna czeka na Ciebie jeszcze wiele innych propozycji. Warto podkreślić, że przygotowaliśmy szeroki wybór kolumbijskich kaw produkowanych przez lokalnych rolników dbających o najwyższą jakość upraw i interesujących się różnymi sposobami fermentacji oraz obróbki w celu uzyskania wysokogatunkowych ziaren.

Ameryka Południowa – profile sensoryczne kawy z Kolumbii

Ameryka Południowa to największy eksporter kaw na świecie. Pochodzące stąd ziarna wyróżniają się średnią kwasowością i głębokim aromatem. Wyczuwalne są także słodkie nuty charakterystyczne dla tego terenu. Kawa z Kolumbii to przede wszystkim Arabica, w której smaku można wyczuć nutę orzechów, karmelu lub czekolady. W sklepie Labuna przygotowaliśmy wiele produktów prosto z Kolumbii, dzięki czemu z łatwością wybierzesz spośród nich kawę o ulubionym smaku. Dlaczego kawa z Kolumbii ma tyle smaków? Kraj ten zajmuje bowiem obszar dość mocno zróżnicowany geograficznie. Istnieją tam zarówno górzyste tereny, jak i rozległe pola, na których uprawia się kawę na szeroką skalę. Na dużych wysokościach mamy do czynienia z plantacjami kawy o przyjemnych, owocowych nutach. Delikatna Arabika z Kolumbii odznacza się łagodnym i szlachetnym smakiem, co sprawia, że trudno jej się oprzeć. Na uwagę zasługuje również obróbka na mokro, czyniąca kolumbijską kawę lekką w smaku. Jej słodko-owocowy lub czekoladowy profil zachwyci nawet największych koneserów. Wśród naszych propozycji wyróżniają się kolumbijskie kawy przeznaczone do automatycznego ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub french press’a. Nasza oferta to także produkty z segmentu speciality o wysokogatunkowych ziarnach. Ponadto kawa z Kolumbii jest bardzo chętnie wybierana przez palarnie. Dzięki temu często możemy poznać cały potencjał ziarna z tej samej plantacji, tej samej obróbki, ale wypaloną w innych palarniach.

Juan Valdez – bohater kolumbijskiej kawy

Aby podnieść przemysł kawowy w Kolumbii, Narodowa Federacja Kawy stworzyła fikcyjną postać Juana Valdeza. Celem było wypromowanie kolumbijskich ziaren na całym świecie. Juan Valdez został przedstawiony jako wesoły mężczyzna, który podróżuje ze swoim mułem o imieniu Conchita. Kampania przyniosła rewelacyjne wyniki. Po 6 miesiącach działań marketingowych odsetek Amerykanów świadomych tego, że Kolumbia jest producentem kawy, wzrósł z 50 do 81%. Juan Valdez promował wartości, którymi chętnie kierowali się lokalni rolnicy. Ponadto znakomicie wpłynął na edukację odbiorców. Wesoły Juan z charakterystycznymi wąsami opowiadał bowiem o procesie produkcji kawy i czynnościach, dzięki którym finalnie można rozsmakować się w filiżance kolumbijskiego czarnego trunku. W sklepie Labuna rozpieszczamy naszych klientów, oferując najwyższej jakości kawę kolumbijską o różnych smakach. Nasza oferta to najlepsze trunki dla miłośników „małej czarnej” – stuprocentowa kawa z Kolumbii ziarnista i mielona (na życzenie). Jeśli masz pytania lub potrzebujesz pomocy podczas wyboru produktów, skontaktuj się z nami! Rozsmakuj się w kawach z Kolumbii. W sklepie Labuna dostępne są one w atrakcyjnych cenach! Zapraszamy do zakupów!