📢 Wysyłki DPD Pickup! Teraz 6,99zł, uzupełnij zapasy kaw   

Kawa do parzenia w kawiarce

Liczba produktów: 35

Kawiarka to proste w obsłudze urządzenie, w którym para wodna pod ciśnieniem przechodzi przez zmieloną kawę i skrapla się w górnej części. W ten sposób otrzymujemy gotowy napar. Jednak zrobienie dobrej kawy nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba uwzględnić kilka czynników, aby gotowy produkt spełniał nasze oczekiwania co do smaku i aromatu. A teraz kilka słów o tym, jak zrobić kawę w kawiarce.

Od czego zacząć?

Parzenie kawy w kawiarce zaczynamy od wody, a dokładniej od jej nagrzania. Do dolnej części wlewamy gorącą wodę, ale pamiętajmy, żeby to nie był wrzątek. W ten sposób proces podgrzewania będzie możliwie jak najkrótszy. Ilość wody jest również istotna, dlatego jej poziom najlepiej utrzymać poniżej zaworu bezpieczeństwa. Jeżeli ten etap mamy za sobą, przechodzimy do kolejnego kroku, czyli założenia sitka i wsypania zmielonej kawy. Jej ilość powinna być wyrównana do poziomu niewiele poniżej krawędzi sitka. Można ją dodatkowo lekko ubić. Poziom zmielenia ziaren powinien być mniej więcej pomiędzy espresso a dripem.

Proces ekstrakcji kawy

Kawiarkę stawiamy na ogniu z otwartą klapką – w tym momencie można powąchać komin i poczuć aromat przygotowywanego napoju. Gdy kawa zacznie powoli wypływać, powinniśmy skoncentrować się na stopniowym zmniejszaniu płomienia, nie dopuszczając do wrzenia. Najgorszą możliwą rzeczą jest pozostawienie kawiarki na ogniu i czekanie, aż cała woda przeleje się przez komin, gdyż to może się przyczynić do powstania gorzkiego smaku. Mimo wszystko taki napar można jeszcze uratować, wstawiając kawiarkę do zimnej wody. Teraz już wiesz jak zaparzyć kawę w kawiarce, dlatego pomówmy o tym, jakakawa do kawiarki będzie najlepsza.

Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Najlepsze do kawiarki są kawy świeżo palone i zmielone bezpośrednio przed przygotowaniem naparu. Stopień jej palenia ma także ogromne znaczenie. Kawy do kawiarki najlepiej wybierać spośród kaw średnio palonych. Smak to kwestia gustu, dlatego od nas samych zależy wybór rodzaju kawy. Stopień zmielenia najlepiej ustalić samemu metodą prób i błędów. To od niego zależy smak i aromat. Eksperci zalecają, aby nie mielić jej zbyt drobno, ani zbyt grubo. Jeżeli jesteś entuzjastą zbalansowanego smaku i aromatu, wybierz mieszankę ziaren, z których można przyrządzić espresso. Najpopularniejsza jest obecnie kawa 100% Arabica oraz kombinacja Arabiki i Robusty, która ma zrównoważony smak i owocowe nuty.