• Kategorie
  • Szukaj
  • Zaparzacze do kawy French Press

Jak przygotować kawę French pressie? 

Zaparzacz French press to przeważnie szklane naczynie wyposażone w pokrywkę i tłok z zamocowanym sitkiem. Parzenie kawy we French pressie jest dziecinnie proste. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy do naczynia. Zazwyczaj jest to 6 g na 100 ml wody. Następnie należy zalać kawę gorącą wodą, tak by pokryć rozdrobnioną kawę. Temperatura wody powinna oscylować w granicach 90 stopni Celsjusza. Zaparzoną kawę należy zamieszać i pozostawić na ok. pół minuty. Po tym czasie wlewamy pozostałą część wody, ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie. Pozostawiamy kawę do zaparzenia na ok. 4 minuty. Końcowy etap parzenia polega na oddzieleniu fusów od naparu. W tym celu naciskamy tłok z zamontowanym sitkiem. Wykonujemy to ruchem jednostajnym i delikatnym. Po wciśnięciu tłoka do końca fusy zostają na dnie naczynia, a gotowy, klarowny napar można przelać do filiżanek. 

Czytaj więcej

Urządzenie to pozwala w szybki sposób przygotować pyszną kawę bez fusów. Historia urządzenia sięga początków XX wieku i miała swój początek we Francji. Zaparzacz określany jest często mianem francuskiej prasy. French press przez ostatnie lata bardzo się upowszechnił i stanowi teraz wyposażeniem wielu polskich domów. W naczyniu tym z powodzeniem można parzyć także zioła i herbatę oraz spienić mleko.

Inne wykorzystania zaparzacza French press 

Zaparzacz French press świetnie sprawdzi się do przygotowania herbaty lub ulubionych ziół. Jeśli cenisz sobie smak liściastych herbat lub naturalnych ziół, to urządzenie French press będzie dla Ciebie niezwykle przydatne. Wystarczy wsypać do naczynia susz i zalać go gorącą wodą. Oczywiście temperatura wody powinna być dostosowana do rodzaju herbaty lub ziół, które parzymy. Tłok w naczyniu podczas parzenia uniesiony jest w górze. Kiedy napar będzie gotowy, dociskamy tłok. Zabieg ten pozwala doskonale oddzielić liście od naparu. Herbata z French pressa będzie klarowna i pozbawiona kawałków liści. Dodatkową zaletą parzenia herbaty we French pressie jest możliwość dorzucenia różnych dodatków tj. suszone owoce lub płatki kwiatów, goździki lub kawałki imbiru. Stwórz najlepszą dla siebie kombinacje smaków i ciesz się ulubioną herbatą każdego dnia. 

Innym zastosowaniem zaparzacza French press jest wykorzystanie go do spienienia mleka. Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom Cappuccino lub Latte Macchiato, możesz wykorzystać zaparzacz  French press do przygotowania puszystej, delikatnej pianki. W tym celu wlej do naczynia ciepłe mleko i włóż tłok z sitkiem. Delikatnymi ruchami przesuwaj tłok w dół i w górę. Po kilkudziesięciu sekundach mleko uzyska konsystencję puszystej pianki.

Francuska prasa to pomysł na praktyczny prezent

Urządzenie French press jest uniwersalne w zastosowaniu. Zaparzysz w nim nie tylko kawę. Przygotujesz herbatę oraz napar z ziół. Wykorzystasz również French press do spieniania mleka. Jeśli jeszcze nie masz tego urządzenia w wyposażeniu swojej kuchni, to koniecznie obejrzyj ofertę naszego sklepu. Zaparzacz French press to również pomysł na prezent dla najbliższych. Ucieszy miłośników kawy oraz smakoszy naparów z liściastych herbat i mieszanek ziołowych.

Zaparzacza Fench press pozwoli Ci cieszyć się aromatem i smakiem kawy bez fusów. Jego elegancki wygląd będzie pięknym dodatkiem do zastawy kawowej. ZaparzaczeFrench press znajdujące się w ofercie naszego sklepu wykonane są z materiałów najwyższej jakości. Dzięki temu urządzenie będzie służyć Ci przez długi czas. Kawa lub herbata parzona w naczyniu będzie miała czysty smak bez metalicznego posmaku.