LABUNA - Kolumbia, Los Nogales, Caturra, Decaf - 150g

Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: marakuja, czekolada, papaja, żółte owoce

Cena: 59.00

Zarejestruj się, aby otrzymać za ten zakup 59 punktów lojalnościowych.
Mielenie:
szt.

Dostępność i dostawa

Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18

Więcej o produkcie

Profil sensoryczny:
Mleczna czekolada, Papaja, Marakuja, Żółte owoce
Obróbka:
Decaf with mosto
Wysokość uprawy:
1770 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Caturra
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.15 kg

LABUNA - Kolumbia, Los Nogales, Caturra, Decaf - 150g

Labuna Kolumbia Los Nogales Decaf 250 g to wyjątkowa kawa specialty z południa Kolumbii, z farmy Los Nogales prowadzonej przez charyzmatycznego Oscara Hernándeza w regionie Huila, Bruselas. Uprawiana na wysokości 1770 m n.p.m., odmiana Caturra pochodzi z parceli Arrayán, gdzie 6000 krzewów rośnie w idealnych warunkach mikroklimatycznych. Kawa została poddana naturalnemu procesowi dekofeinizacji z wykorzystaniem ekstraktu z miąższu wiśni kawowych (mosto), który zachowuje pełnię smaku i aromatu. 

Kolumbia Los Nogales Decaf to dowód na to, że kawa bez kofeiny może zachwycać pełnią smaku. W aromacie dominują słodkie nuty tropikalnych owoców – marakui, papai i mango – przeplatane czekoladowym tłem, które nadaje naparowi głębi i kremowej struktury. W smaku kawa jest czysta, słodka i zbalansowana, z przyjemną owocową kwasowością oraz gładkim, długim finiszem.

Kawa suszona była przez 5 dni na podwyższonych stołach, co pozwoliło uzyskać równomierną strukturę i pełnię aromatów. To nowoczesna, rzemieślnicza interpretacja decafu – bez kompromisów w smaku, z intensywnością i elegancją typową dla najlepszych kaw z Huila.

Profil smakowy: marakuja, czekolada, papaja, żółte owoce

Parametry:
Profil sensoryczny:
Mleczna czekolada, Papaja, Marakuja, Żółte owoce
Obróbka:
Decaf with mosto
Wysokość uprawy:
1770 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Caturra
Profil wypalenia:
Pod filtr

Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.

Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.

Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.

Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia. 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie