• Cascara do zaparzenia

  • Parametry

Cascara, wyjątkowy sposób wykorzystania resztek

W sklepie Labuna oferujemy wyjątkowe kawy pochodzące z całego świata. Współpracujemy z najlepszymi palarniami, dzięki czemu możemy dostarczyć naszym klientom niepowtarzalne smaki w wyjątkowo dobrych cenach. Jeżeli szukasz czegoś naprawdę oryginalnego, to zapraszamy Cię do zapoznania się z wyjątkowym pomysłem, jakim jest cascara. Jest to niezwykły sposób wykorzystania pozostałości po obróbce ziaren kawy.

Czytaj więcej

 

Cascara to hiszpańskie słowo oznaczające skórkę otaczającą ziarenka kawy. Jest ona usuwana ziaren i pozostawiona do wyschnięcia na słońcu. Kiedy zbrązowieje pod wpływem promieni słonecznych, jest gotowa do sprzedaży. Można przygotować z niej napar, który charakteryzuje się niewielką zawartością kofeiny, intensywnym owocowym smakiem oraz orzeźwiającą kwasowością. Niska zawartość kofeiny z pewnością ucieszy osoby, które ze względów zdrowotnych muszą rezygnować z klasycznej kawy. Cascara będzie doskonałą alternatywą także dla kawy bezkofeinowej.

Czym jest cascara?

Znawcy kawy podkreślają, że cascara nie jest kawą sensu stricto, ale że jest to raczej napój będący produktem ubocznym. Przyznają jednak zgodnie, że bardzo smacznym produktem ubocznym. Dlatego przygotowując ofertę dla naszego sklepu Labuna nie mogliśmy pominąć tej kawowej ciekawostki, jaką jest cascara. Sklep z kawą to najlepsze miejsce, w którym możesz szukać nowych, intrygujących smaków, które niekoniecznie muszą podnosić ciśnienie. Cascara nie wymaga specjalnego sposobu parzenia - wystarczy zalać ją wrzątkiem. 

Jeśli w Twojej kuchni zagości cascara, to podpowiadamy jak parzyć ten napój. Susz najczęściej traktowany jest podobnie jak herbata - po odmierzeniu odpowiedniej ilości wsypuje się go do filiżanki lub kubka i po zaparzeniu otrzymujemy napar o delikatnym smaku i aromacie. Można w nim znaleźć nuty suszonych owoców, miodu oraz jabłek. W lecie cascara sprawdzi się doskonale w formie cold brew - zalej ją zimną wodą i pozostaw w lodówce na kilka godzin. To doskonała alternatywa dla lemoniady.

Poznaj unikalny napój - cascara zamiast kawy

Kawa cascara oferuje niezwykłe bogactwo smaków w zależności od regionu pochodzenia. W naszej ofercie znajdziesz propozycje pochodzące z Rwandy, Panamy i Kolumbii. Różne rodzaje cascary pozwalają cieszyć się szerokim spektrum smaków i aromatów. Wiele kawiarni na stałe wprowadza je do swojej oferty. Pojawiają się nawet cuppingi, podczas których serwowana jest wyłącznie cascara.

Bariści eksperymentują z różnymi metodami parzenia kawy, a do tych eksperymentów świetnie nadaje się także cascara. Jak ją parzyć? Oprócz najprostszego zalania suszu wrzątkiem warto wypróbować metody takie jak aeropress. Wolno przeciskana cascara uwalnia z siebie niepowtarzalny bukiet aromatów, który z powodzeniem może konkurować z wieloma kawowymi i herbacianymi woniami. 

Cascara, czyli alternatywa dla znanych smaków

Nawet jeśli naprawdę kochasz zapach i smak czarnej kawy, to warto czasem poszerzyć swoje spektrum smaków. Szukając nowości sięgnij po cascarę. Sklep Labuna to najlepsze miejsce do takich poszukiwań. Dzięki nam poznasz alternatywne zapachy i zupełnie nowe smaki pochodzące z różnych zakątków świata. To świetny pomysł, gdy nie możesz zdecydować się, czy masz ochotę na kawę, czy herbatę. Sięgając po cascarę otrzymasz napar o kawowym pochodzeniu, który wygląda jak herbata i smakuje zupełnie wyjątkowo.

 

Jest to bardzo interesujący produkt będący swoistym kompromisem pomiędzy kawą i herbatą. Sprawdza się o każdej porze dnia - orzeźwia i lekko pobudza, ale z racji niewielkiej zawartości kofeiny ani nie podnosi ciśnienia i nie powoduje problemów z zaśnięciem, ani nie podrażnia żołądka, co może zdarzać się w przypadku szczególnie wrażliwych osób. Cascara zyskuje na popularności, ale na razie próżno jej szukać w większości kawiarni. Jeśli chcesz poznać jej wyjątkowy smak, skorzystaj z oferty sklepu Labuna.