Kawa indyjska – poznaj jej smak
Indie są krajem odpowiadającym za 5% globalnej produkcji kawy. Po napar pochodzący z Indii sięgają miłośnicy źródeł energii i wykwintnego smaku „małej czarnej”. Mowa tu zarówno o Arabice, jak i Robuście charakteryzującej się większą dawką kofeiny. Dzięki metodzie monsunowania kawa indyjska ma intensywny i pełny smak. W sklepie Labuna przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji, na przykład kawę, w której można wyczuć nuty ziemistości, ciemnej czekolady i orzechów. Jest to napój idealny dla miłośników intensywnej goryczki. Filiżanka kawy indyjskiej w tej wersji najlepiej smakuje z rana, gdy potrzebujemy solidnej dawki energii. Również w innych kawach z Indii znajdziemy aromat orzechów, kakao i czekolady. W ich smaku pojawiają się także nuty korzenne. Ponadto wśród indyjskich kaw znajdziemy też napary wyróżniające się dymnymi, tytoniowymi nutami. To pozycje skierowane do miłośników tradycyjnej czarnej kawy.
Kawa z Indii – rejony upraw
Mimo że Indie to szósty kraj na świecie, jeśli chodzi o produkcję kawy, spożycie tego napoju w Indiach nie jest duże. Jak wynika z badań, konsumpcja pozostaje jednak w trendzie wzrostowym. Produkcja odbywa się w różnych rejonach i stanach. W Kerala uprawia się blisko 30% całej produkcji indyjskiej kawy, głównie monsunową. Karnataka to z kolei obszar uprawy robusty. Arabikę w Indiach produkuje się przede wszystkim na wschodnich i północnych obszarach. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje kawa z Indii, w sklepie Labuna czeka na Ciebie wiele propozycji. Są wyjątkowe i unikalne, dlatego tym bardziej zasługują na Twoją uwagę. Rozpocznij przygodę z kawą indyjską, zamawiając ją w naszym sklepie. Zapraszamy do zakupów!