• Kawa z Meksyku

  • Parametry

Meksyk jest największym państwem w Ameryce Środkowej, niemal w całości położonym na wysokości powyżej 1 000 m n.p.m. Północna część kraju odznacza się bardzo suchym klimatem zwrotnikowym. Z kolei w części południowej panuje wilgotny klimat podrównikowy. Uprawia się tutaj wiele odmian botanicznych. Mowa tu o gatunkach, takich jak Arabica i Robusta. Meksyk to także jeden z największych producentów kawy na świecie. Sprowadzili ją tutaj Hiszpanie. Początkowo uprawy nie cieszyły się zainteresowaniem ani powodzeniem. Dopiero w XIX wieku, kiedy w Meksyku pojawili się bogaci kupcy wykupujący ziemię, zaczęły powstawać plantacje. Nie było to jednak dobre dla rdzennej ludności, gdyż stała się ona niewolniczymi pracownikami. Zmiany na lepsze nastały dzięki rewolucji w XX wieku i wprowadzeniu liberalnej konstytucji. Powstał system ejido, który opierał rolnictwo na małych farmach. Do dnia dzisiejszego uprawy prowadzone są w niedużych gospodarstwach, a owoce kawowców zbierane ręcznie i poddawane mokrej obróbce. W sklepie Labuna przygotowaliśmy wiele specjałów z tego regionu. Sprawdź, jak smakuje kawa z Meksyku! Zachęcamy do złożenia zamówienia!

Czytaj więcej

Gdzie i jak uprawia się kawę w Meksyku?

Kawa meksykańska uprawiana jest na niedużych farmach. Owoce zbiera się ręcznie, co stanowi wstępną selekcję. Również zbiory odbywają się tradycyjnie. Największe plantacje istnieją w południowej części kraju. Mowa tu o stanach, takich jak Veracruz, Oaxaca, Guerrero czy Chiapas, gdzie uprawia się znakomite kawy wysokogórskie. Jeśli kiedykolwiek słyszałeś o kawie „słoniowatej”, to pamiętaj, że pochodzi ona właśnie z tego regionu. “Słoniowate” ziarna to odmiana Maragogype- charakteryzująca się większym rozmiarem niż klasycznie nam znane ziarna. Po zbiorach owoce kawowców trafiają do lokalnych zakładów przetwórczych. Tam poddawane są obróbce na mokro. Metoda ta jest wieloetapowa. Na początku ziarna trafiają do maszyny gdzie mechanicznie oddzielany jest miąższ od ziarna. Następnie ziarenka trafiają do zbiorników z wodą gdzie pod kontrolą fermentują i przy okazji są obmywane z resztek miąższu. Inaczej metodą tą nazywamy “mytą”. Następnie ziarna się suszy i pakuje do worków. W Meksyku produkuje się kawę wysokiej jakości. Większość z nich charakteryzuje się niską kwasowością. Kawa meksykańska ma przede wszystkim czekoladowo-orzechowe nuty. Wiele gatunków oznacza się jako SHG (Strightly High Grown) lub w kawach meksykańskich możemy spotkać termin “Altura”. Skrót ten informuje o tym, że kawa rosła na wysokości co najmniej 1500 m n.p.m., gdzie wolniej dojrzewa, a dzięki temu ma zdecydowanie lepsze parametry smakowe.

Jaką kawę meksykańską możesz zamówić w sklepie Labuna?

Czekolada deserowa, żurawina i grapefruit - profil sensoryczny w tej odsłonie charakteryzuje kawę Meksyk Nahua. Idealnie nadaje się ona do szybkiego przelewu i smakuje wybornie. W naszym asortymencie czeka na Ciebie również kawa z Meksyku o smaku migdałów, herbatników i przypraw korzennych. Pochodzi z obszaru Chiapas o wyjątkowym mikroklimacie mającym pozytywny wpływ na bogactwo smaku kawy. Z kolei Meksyk Decaf to propozycja ze słodkim posmakiem mlecznej czekolady. Sprawdź wszystkie produkty w tej kategorii i wybierz idealną kawę meksykańską dla siebie!