• Chemex

image

  • Parametry

Poznaj oryginalną metodę parzenia kawy

Miłośnicy kawy mają pewnie swoje sprawdzone metody przygotowywania swojego ulubionego napoju. Jednak jeżeli nawet wydaje Ci się, że nie można już zrobić samemu lepszej kawy, to warto zapoznać się także z alternatywnymi metodami zaparzania. Obecnie jedną z bardziej znanych nowoczesnych metod jest aeropress, ale my mamy oprócz niego coś równie interesującego, a mianowicie Chemex coffee maker. To kolejne urządzenie, które pozwoli CI przygotować wyborną kawę bez konieczności włączania prądu.

Mimo tego, iż o chemexie zrobiło się głośno stosunkowo niedawno, warto wspomnieć, że jest on znany od wielu już lat. Chemex, czyli szklany flakon pojawił się na początku lat 40. XX wieku. Jego wynalezienie zawdzięczamy niemieckiemu chemikowi Peterowi Schlumbohmowi, który postanowił udoskonalić, a jednocześnie uprościć znane mu metody parzenia kawy. Chciał stworzyć urządzenie, dzięki któremu we własnym domu będzie mógł się cieszyć naparem najwyżej jakości.

Czym właściwie jest Chemex?

Chemex to szklany flakon, jednoczęściowe naczynie zrobione z żaroodpornego szkła, przewężone na środku. Na przewężeniu umieszczony został drewniany kołnierz, który pozwala bezpiecznie chwytać naczynie, a jednocześnie jest fantastyczną ozdobą Chemexa. Tu można dodać, że ze względu na swój wyjątkowy design Chemex trafił do Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Dlatego kupując w Labunie Chemex, możesz mieć pewność, że zyskasz nie tylko urządzenie, które pomoże zaparzyć fantastyczną kawę, ale także prawdziwe dzieło sztuki użytkowej, które stanie się ozdobą Twojej kuchni.

Najważniejszym elementem, bez którego Chemex Coffee Maker pozostanie tylko eleganckim szklanym flakonem, jest specjalnie do niego zaprojektowany filtr. Jest on dość gruby, dzięki czemu przelewająca się przezeń kawa uwalnia swój bogaty aromat. Filtr nie wymaga specjalnego układania, wystarczy pamiętać, aby trzy warstwy ułożone były w kierunku dzióbka Chemexa. Należy też zwrócić uwagę na to, aby kupić filtr dopasowany rozmiarem do posiadanego modelu Chemexa.

Jaka kawa do Chemexa?

O ile drip czy aeropress wybaczą wiele, o tyle wybierając kawę do Chemexa, nie można iść na kompromisy. Sposób parzenia sprawia, że filtr podkreśla wszelkie aromaty i jeżeli zdecydujesz się na kawę słabej jakości, to napar będzie niestety też kiepskiej jakości. Najlepiej wybierać kawy jasno palone pochodzące z jednej plantacji, doskonale sprawdzają się tu wszelkie tzw. single. Wybór kaw tego rodzaju znajdziesz w ofercie Labuny. Oprócz gatunku i stopniu wypalenia kawy nie można zapomnieć także o jej grubości. W Chemexie najlepiej parzy się kawa zmielona dość grubo. Ale pamiętaj by testować, próbować bo to właśnie Tobie kawa ma smakować najbardziej.

To jakiej ilości kawy użyjemy, zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji, ale osobom, które zaczynają swoją przygodę z Chemex Coffee Maker, podpowiemy, że najczęściej wsypujemy 6 gramów świeżo zmielonej kawy na każde 100 ml wody. To pozwala na osiągnięcie naparu o odpowiednim smaku i konsystencji. Kawa z Chemexa zbliżona jest barwą i konsystencją do herbaty, ale w przeciwieństwie do niej zawiera dużą dawkę kofeiny.

Wybierz Chemex z oferty Labuna

W sklepie internetowym Labuna kupisz Chemex Coffee Maker najlepszej jakości. Klasyczne flakony z wygodnie wyprofilowanym dzióbkiem dostępne są w rozmiarach pozwalających zaparzyć od 3 do nawet 10 filiżanek aromatycznej kawy. Największy z nich jest wyposażony dodatkowo w wygodny uchwyt ułatwiający przenoszenie dzbanka i serwowanie kawy. Wykonany z żaroodpornego szkła flakon został ozdobiony drewnianym kołnierzem przewiązanym rzemykiem.

Oprócz flakonów kupisz u nas także filtry Chemex, do wyboru okrągłe lub kwadratowe, białe lub brązowe. Filtry pakowane po 100 sztuk dopasowane są do rozmiarów dzbanka. Nasza oferta to produkty wysokiej jakości, dzięki dzbankom Chemex uda Ci się przyrządzić fantastyczną kawę. Wystarczy, że zaopatrzysz się w naszym sklepie w najlepsze, świeżo palone ziarna. Sprawdź całą naszą ofertę, przekonaj się, jak działają alternatywne metody parzenia kawy.