• Kawa bezkofeinowa

  • Parametry

Czy kawa musi działać pobudzająco?

Poranna kawa to dla wielu ludzi rytuał dnia codziennego. Urzeka ona smakiem i aromatem, a jednocześnie pobudza do działania. A co jeśli nie można pozwolić sobie na zbawienną porcję kofeiny? Dla takich osób stworzona została kawa bezkofeinowa, która smakiem nie odbiega od tradycyjnego naparu, ale posiada znacznie mniej substancji pobudzających.

Jak powstaje kawa bez kofeiny?


Dawniej do ekstrakcji kofeiny z kawy służył benzen, czyli chemiczny rozpuszczalnik, który z racji tego, że był niezwykle toksyczny, został całkowicie zakazany. Obecnie są trzy sposoby na izolację kofeiny: chemiczny, wodny oraz gazowy. Najpopularniejsza jest w tej chwili metoda chemiczna, w której stosuje się rozpuszczalniki dopuszczone do użytku z żywnością. Wstępnie objętość ziaren jest zwiększana przez parę wodną wtłaczaną pod ciśnieniem, a następnie środki chemiczne usuwają z nich kofeinę. Po ekstrakcji ziarna należy ponownie wypłukać, aby pozbyć się śladowych ilości szkodliwych substancji. Kawa bez kofeiny powstaje także przy użyciu wodnej metody, jednak jej zastosowanie pozbawia kawę walorów aromatycznych i smakowych. Zielone ziarna moczy się w wodzie do momentu, aż uwolni się z nich kofeina. Następnie woda jest filtrowana, a ziarna ponownie są w niej umieszczane w celu wchłonięcia pozostałych substancji utraconych w poprzednim etapie. Ostatnim sposobem na oddzielenie kofeiny jest zastosowanie dwutlenku węgla. W temperaturze 70 stopni Celsjusza pod wysokim ciśnieniem odizolowuje się wyłącznie kofeinę, a pozostałe substancje odżywcze pozostają w kawie. Ta metoda nie zmienia także objętości ziaren.

Zawartość kofeiny w kawie bezkofeinowej

Chociaż nazwa wskazuje, że jest to kawa bez kofeiny, należy pamiętać, że nie jest ona całkowicie pozbawiona tej substancji. Jedna filiżanka naparu może zawierać od 1 do 5 mg kofeiny. Są to niewielkie ilości, ale spożycie większej liczby jest jednoznaczne z przyjęciem konkretnej dawki kofeiny, na co muszą zwrócić uwagę osoby ograniczające jej spożycie. Na smak, jaki makawa bezkofeinowa wpływa wiele czynników, a najistotniejszym, oprócz pochodzenia ziaren i sposobu wypalania, jest metoda eliminacji kofeiny.