• Cold Brew

  • Parametry

Cold Brew - co to jest?

Czy Cold Brew to to samo co kawa mrożona? Czym jest kawa macerowana na zimno? Czy Cold Brew ma dużo kofeiny? Dużo pytań, a proces jest prosty. Zacznijmy od początku.

Kawa mrożona to kawa bazująca na przygotowanym uprzednio espresso. Cold Brew to kawa, gdzie zmielone dość grubo ziarna zostały zalane wodą zimną lub w temperaturze pokojowej. Klasyczne cold brew to od kilku do kilkunastu, czy nawet 24godz. maceracji. Po upływie określonego czasu (wynikającego z zastosowanej ilości kawy, wody, temperatury itd.) napój wystarczy przefiltrować i pić orzeźwiający zimny napój.

Przygotowanie cold brew to grubsze zmielenie kawy, którą masz na półce i zalanie wodą.

Wypicie pysznego, gotowego już cold brew to zakup jednej z wielu propozycji cold brew w sklepie LABUNA.

Ze względu na nieco inne procesy chemiczne smak takiej kawy będzie się znacząco różnił. W Cold Brew spodziewaj się niższej kwasowości i goryczy, za to większej ilości kofeiny.

Czytaj więcej