KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso Ombligon- 250g

Data palenia: 13.01.2024

125.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Zostaw telefon
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Wiśnie, Owoce tropikalne, czerwone owoce
Obróbka:
double fermentation thermal shock
Odmiana botaniczna:
Ombligon
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso Ombligon- 250g

Nestor i jego brat Adrian przejęli rodzinną farmę i podjęli decyzję o rozszerzeniu produkcji na kawę speciality. Dwaj bracia połączyli siły z Johanem Vergarą, aby stworzyć farmę „El Diviso” w regionie Huila w Kolumbii. Ten młody, trzyosobowy zespół już robi furorę na scenie kawowej specialty. 

Ale najpierw najważniejsze – czy słyszałeś kiedyś o Ombligon? Ta stosunkowo rzadka odmiana rośnie w Huila na południowym zachodzie Kolumbii, a jej dokładne pochodzenie jest nieznane. Chociaż ma pewne cechy wspólne z innymi kolumbijskimi odmianami, jest naprawdę wyjątkowa. Ziarna są dość duże i mają charakterystyczny kształt. Stąd wzięła się nazwa: Ombligon oznacza „pępek” po hiszpańsku. W smaku wyczuwalne są złożone i gęste aromaty (czerwonych owoców, ananasa, cukierków, cukru trzcinowego i odrobina lukrecji), połączone z niezwykle delikatną konsystencją, która na długo zapadnie Ci w pamięć!

Proces obróbki: 

Krok 1. zaczyna się od zbiorów w optymalnej dojrzałości, gdy owoce osiągają poziom cukru w zakresie 24–26 stopni brixa. Kawa trafia do plastikowych zbiorników na 48 godzin w celu utleniania. w tym czasie odcieki odrzucane przez roślinę są poddawane recyrkulacji aż do zakończenia cyklu i uzyskania odpowiedniego pomiaru brixa oraz ph (4,5).

Krok 2. w temperaturze 50°c kawa poddawana jest szokowi termicznemu, a następnie umieszczana w zamkniętych plastikowych pojemnikach, gdzie rozpoczyna się fermentacja beztlenowa. Podczas fermentacji dodawane są drożdże saccharomyces cerevisiae, szczep t58, używane w przemyśle piwowarskim do poprawy profilu smaku. Roztwór drożdży jest nanoszony na wiśnie metodą oprysku, po czym następuje faza kondycjonowania i namnażania, trwająca 80 godzin.

Krok 3. po tym procesie wiśnie suszy się mechanicznie przez około 12 godzin, a następnie na słońcu przez około 15 dni. Po wysuszeniu przeprowadza się badania jakości fizycznej i sensorycznej.

 Profil sensoryczny: Cukierki z żółtymi owocami, wiśnia, czerwone owoce, owoce tropikalne.

Parametry:
Profil sensoryczny:
Wiśnie, Owoce tropikalne, czerwone owoce
Obróbka:
double fermentation thermal shock
Odmiana botaniczna:
Ombligon
Profil wypalenia:
Pod filtr

Dane producenta

KB CaféShop
53 Av. Trudaine,
75009 Paris,
France

coffee@kbcoffeeroasters.com

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: