Nero Scuro - Kolumbia, Villa Betulia- 250g

Data palenia: 12.07.2025

85.00
The loyalty program is only available for logged in customers.
Grinding:
opak
Shipping within: 24 hours
Shipping price:
The Lack Of
About this product
Sensory profile:
Rhubarb, Bergamot, cloves
Process:
Experimental, Honey
Cultivation height:
1550 m n.p.m
Variety:
Caturra
Roast:
Filter
The Weight Of The
0.2 kg

Nero Scuro - Kolumbia, Villa Betulia- 250g

Rzadka mikropartia z Villa Betulia w Huila w Kolumbii, prezentująca nuty przypraw i słodkich owoców. Ta odmiana Caturra przeszła eksperymentalny, podwójny proces beztlenowy, co wzmacnia jej złożoność. W każdym łyku wyczuwalne są nuty rabarbaru, liścia laurowego, imbiru, goździków i bergamotki.

Dla Luisa Calderona kawa to coś więcej niż pasja – to dziedzictwo. Jego głębokie zaangażowanie w produkcję wysokiej jakości kawy wynika z dążenia do zachowania dziedzictwa ojca, tradycji przekazywanej obecnie synowi, Yeisonowi. Razem zarządzają Villa Betulia, zapierającą dech w piersiach posiadłością położoną 1550 metrów nad poziomem morza w górach Huila. Farma jest domem dla ponad 20 odmian kawy.

O procesie obróbki:

Proces rozpoczyna się od starannie wyselekcjonowanych, dojrzałych wiśni odmiany Caturra, które są poddawane flotacji w celu usunięcia defektów i fermentacji beztlenowej przez 50 godzin. Po usunięciu miąższu ziarna przechodzą kolejną 50-godzinną fermentację w zamkniętych plastikowych pojemnikach, wzbogaconą o opatentowaną mieszankę przypraw. Na koniec kawa jest suszona na słońcu przez 10 dni, a jej jakość jest starannie monitorowana pod kątem temperatury i pH, aby zapewnić wyjątkową jakość.

Profil sensoryczny: rabarbar, liść laurowy, imbir, goździki, bergamotka

Parameters:
Sensory profile:
Rhubarb, Bergamot, cloves
Process:
Experimental, Honey
Cultivation height:
1550 m n.p.m
Variety:
Caturra
Roast:
Filter

Manufacturer details

Nero Scuro SRL
Via Vincenzo Bellini, 5,
36022 San Giuseppe VI,
Italy

info@neroscurocoffee.com

There is currently no comments or ratings for this product.
Ask a question
The Signature Of The:
Email:
Ask a question: