Rum Baba - Peru Carranza, Geisha- 200g
Roast date: 24.07.2025
: 99.00
The Symbol:
Roast date: 24.07.2025
: 99.00
Rum Baba - Peru Carranza, Geisha- 200g
Ukryta w oszałamiających Andach w regionie Amazonas, rodzina Carranza Montenegro uprawia coś wyjątkowego - na swojej farmie Gesha-only. W dystrykcie Lonya Grande, zamienili niegdyś zniszczoną ziemię w zrównoważony raj kawy, wszystko dzięki swojej miłości i poświęceniu dla tej jednej wyjątkowej odmiany. Rezultat? Kawa z soczystą brzoskwinią, pikantną bergamotką i kwiatami wiciokrzewu. To ostateczna klasyczna elegancka Gesha, idealna na specjalne okazje.
Profil sensoryczny: wicokrzew, bergamotka, brzoskwinia
Poniżej receptura Maru z Rum Baby, który zdobył tytuł Mistrza na tegorocznych
Dutch Aeropress Championship:
1. Opłucz filtr gorącą wodą, zmiel 18g kawy i wrzuć go do aeropress'u (metoda odwrócona)
2. Dodaj 150 ml wody o temperaturze 87 stopni C (delikatnie mieszaj podczas nalewania).
3. Zamieszaj 20 razy.
4. Zakręć sitko i wyciśnij nadmiar powietrza.
5. Poczekaj do 1:30, następnie odwróć, obróć i stuknij by kawa odkleiła się od tłoka
6. Rozpocznij przeciskanie od 1:35-1:55.
7. Dodaj 50 ml wody o temperaturze pokojowej.
8. W razie potrzeby spróbuj i jeszcze bardziej rozcieńcz.