Na myśl o pysznej, aromatycznej kawie masz ochotę rzucić wszystko i ruszać do ulubionej kawiarni? A co jeśli możesz przenieść kawiarnię do domu? Wystarczy zaopatrzyć się w zaparzacz Chemex i odpowiednie ziarna! Jaka kawa jest dobra do Chemexa? Czym różni ten zaparzacz od Dripa? Jak robić kawę w Chemexie? Poznaj odpowiedzi na 7 najczęściej zadawanych pytań!

Ile gramów kawy do Chemexa?

Chemex uchodzi za jeden z podstawowych i najprostszych zaparzaczy do kawy. Swoim kształtem przywodzi na myśl karafkę do wina. Szkło, z którego go wykonano, nie przenosi zapachów ani smaków. Wszystko to pozwala na uzyskanie najlepszej kawy, oczywiście pod warunkiem właściwego przygotowania. Podstawowe pytanie, jakie zadają sobie osoby początkujące, to ile gram kawy do Chemexa zużyć, by zyskać perfekcyjną kawę? Musisz wiedzieć, że w tej kwestii wszystko zależy od rodzaju kawy i wielkości zaparzacza Chemex jakim dysponujesz. Zwykle na opakowaniu znajduje się szczegółowa informacja dotycząca tego, ile gram kawy na 100 ml wody, by kawa miała wyrazisty smak. Najczęściej bariści, by napój wyszedł idealnie, wykorzystują 6,5-7 g kawy na 100 ml wody.

Jaka kawa jest dobra do Chemexa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zaparzaczem do kawy, z pewnością zastanawiasz się, jaka kawa jest dobra do Chemexa. Znajdziesz na rynku wiele produktów, które będą odpowiednie. Za najlepsze uznaje się oczywiście te świeżo palone, grubo mielone, muszą być to jednak tylko kawy jasno palone, szczególnie jednorodne, pochodzące z jednych plantacji. Specjaliści szczególnie polecają świeżą arabikę jakości speciality. Ziarna powinny być zmielone nieco grubiej niż do znanego klasycznego dripa. Dobrze, gdy czas ekstrakcji wynosi od 3:30 do 5 minut. Idealną kawą może być np. Kostaryka z palarni Rum Baba, Kolumbia z COFFEE PLANT, czy Etiopia z palarni Momento. Wszystkie te propozycje znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Warto spróbować kilku z nich, by sprawdzić, która najbardziej wpisuje się w Twój gust.

Czym się różni Chemex od Dripa?

Wśród najczęściej polecanych zaparzaczy do kawy znajduje się m.in. wspomniany już Chemex oraz Drip. Dlatego, jeśli właśnie stoisz przed zakupem tego urządzenia, możesz się zastanawiać, czym się różni Chemex od Dripa. Pierwszy z nich ma kształt karafki do wina, jest zupełnie prosty i funkcjonalny. Na przewężeniu umieszcza się w jego przypadku filtr z kawą. Różnica między nim a Drippem ukazuje się już w samym wyglądzie. Ma on bowiem formę lejka. Należy postawić go na dodatkowym naczyniu, z którego spływa napar kawy. W obu tych urządzeniach kawa przesączana jest przez filtr. Co ważne, w obu tych zaparzaczach wszystkie czynności dotyczące parzenia musisz wykonać samodzielnie, a nie jak w automatycznym ekspresie przelewowym. Dzięki temu jakość naparu z Chemexa czy Dripa jest nieporównywalnie lepsza. Wydobywa się w ten sposób niepowtarzalny aromat. Zatem czym się różni Chemex od Dripa? Przede wszystkim czasem parzenia i tzw. cielistością naparu. Kawa z zaparzacza Chemex jest często dużo słodsza, klarowniejsza od naparu przygotowanego w dripie ze względu na czas sączenia się kawy przez jego gruby filtr.

Ile kofeiny ma kawa parzona Chemex?

Regularne picie kawy ma swoje pozytywne skutki, lecz niekiedy także i negatywne. Każdy napar ma określoną ilość kofeiny. Parzenie kawy w zaparzaczu Chemex to tak naprawdę jeden ze sposobów przyrządzania tego aromatycznego napoju. Zastanawiasz się, ile kofeiny ma Chemex? Pamiętaj zatem, że każda kawa parzona w filtrze, metodą przelewową będzie mieć więcej kofeiny. Metody przygotowywania naparu poprzez zaparzacz Chemex czy Drip sprawiają, że kawa zawiera w sobie 100-200 mg kofeiny w jednej porcji. Dla porównania szacuje się, że podwójne espresso ma około 60 mg. Oznacza to, że kawa ze wspomnianych zaparzaczy jest naprawdę mocna, a wysoka zawartość kofeiny powoduje, że nie może być spożywana w nadmiarze oraz nie przez każdego. Z pewnością powinny jej nadmiaru unikać kobiety w ciąży lub karmiące piersią, a także osoby mające kłopoty z sercem lub te, które dostały zalecenie od lekarza o unikaniu kofeiny. Przy pytaniu, ile kofeiny ma Chemex, bez wątpienia odpowiedź może zaskoczyć. Tak wysoka jej zawartość sprawia, że kawę tę najlepiej pić do południa.

Jaki Chemex kupić?

Na rynku otrzymasz wiele różnych zaparzaczy Chemex. Nie wszystkie jednak są warte uwagi. Wybór warto więc poddać chwili namysłu. Jaki Chemex kupić, aby służył na długo? Przede wszystkim pamiętaj, że jest to urządzenie bardzo proste w budowie, pozbawione skomplikowanych funkcji. Dzięki temu nie uszkodzi się mechanicznie. Wykonane jest jednak ze szkła, a zatem zawsze występuje ryzyko stłuczenia Chemexa.

Przy pytaniu, jaki Chemex kupić, znaczenie może mieć dla Ciebie wielkość zaparzacza. Na rynku dostępne są modele na 6, 8 czy 10 filiżanek. Wszystko zatem zależy od tego, na ile osób zwykle zaparzasz kawę. Możesz postawić na wersję zupełnie klasyczną lub model z ozdobnym drewienkiem na środku. Co ważne, z pewnością zaskoczy Cię cena tego akcesorium. Nie jest bowiem nazbyt wygórowana. Chemex kupisz już za około 200 zł. W naszym sklepie znajdziesz z pewnością wariant idealny dla siebie.

Jak robić kawę w Chemexie?

Jeśli już posiadasz w domu wspomniany zaparzacz, zagadką może być dla Ciebie, jak robić kawę w Chemexie, by wyszła naprawdę perfekcyjna? Specjalnie dla Ciebie opiszemy sposób parzenia, który polecają bariści:

  • W pierwszej kolejności przygotuj wodę, a także filtr do parzenia w Chemexie.
  • Trzymając filtr w zaparzaczu, staraj się, by nie został zwinięty lub zagięty. Przelewaj wodę w celu rozgrzania naczynia. Użyj 250 ml wrzątku, by pozbyć się posmaku papieru.
  • Przelej wodę, a następnie wsyp do naczynia zmieloną kawę najlepszej jakości. Na 500ml zużyj około 30-32g kawy.. Kawa powinna być grubo zmielona ponieważ czas zaparzania w Chemex jest nieco dłuższy niż w klasycznym dripie V60.
  • Powolnym, okrężnym ruchem zalewaj kawę w ilości ok. 60 ml. Zmielone ziarna mają być lekko przykryte. Następnie przemieszaj szpatułką kilka razy. Dzięki temu kawa się otworzy, a Ty zyskasz wyjątkowy smak naparu.
  • Kolejno dolej 200 ml wody okrężnym ruchem.
  • Podnieś filtr za skrzydełka i następnie dolewaj resztę wody, do 500 ml, cały czas okrężnym strumieniem by równomiernie zalewać wszystkie ziarna.
  • Zamieszaj kawę i zostaw na chwilę do przestygnięcia.
  • Gotowe! Możesz cieszyć się smakiem wyjątkowej kawy.

 

Tak przygotowana kawa najlepiej smakuje bez “ulepszaczy”. Zrezygnuj z mleka oraz cukru, a odkryjesz naprawdę wyjątkowy aromat oraz smak kawy. Pamiętaj jednak, że najważniejsze są ziarna. Jak już wiesz, powinny być świeżo mielone. Przed parzeniem, koniecznie zajrzyj do naszego asortymentu, gdzie otrzymasz wspomniane kawy, a także sam Chemex w różnych wydaniach.

Jakie akcesoria są potrzebne do Chemex?

Parzenie kawy w Chemex może stać się miłym rytuałem. Jednak aby już za pierwszym razem przyrządzić napój o pożądanym smaku, warto zaopatrzyć się we wszelkie akcesoria, które Ci w tym pomogą. Nie potrzebujesz wielu elementów. Podstawą jest sam Chemex np. na 6 filiżanek z odpowiednimi filtrami. Najlepiej, gdy wykorzystasz także miękką przefiltrowaną wodę. Specjaliści wypowiadają się, iż najlepszym akcesorium jest ponadto czajnik wyposażony w specjalną wąską wylewkę. Możesz skorzystać również z wagi oraz timera, dzięki którym z pewnością uda Ci się precyzyjnie wszystko odmierzyć, a zatem i zyskać najlepszy smak naparu. Do przemieszczania kawy możesz potrzebować łyżki lub bambusowej szpatułki, a także młynek żarnowy ręczny bądź elektryczny do tego, by zmielić ziarna kawy. Taki zestaw z całą pewnością sprawi, że Twoja kawa będzie smakować lepiej niż z niejednej kawiarni!

Jak widzisz Chemex to urządzenie, które jest proste w obsłudze, lecz parzenie w nim kawy podchodzi pod pewien zwyczaj. Na pewno w smaku tak przygotowanego naparu zakochają się prawdziwi miłośnicy kawy czarnej, bez dodatków. Wiesz już zatem, jaki Chemex kupić, a także jak robić kawę w Chemexie. Odpowiedzieliśmy na wszelkie pytania, które najczęściej zastanawiają klientów. Już dziś spróbuj przygotować własny napar. Gwarantujemy, że może smakować uzależniająco!