- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- Blind Monkey - Irlandia
- COFFEE PLANT- Polska
- Coffee Collective - Dania
- Doubleshot - Czechy
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- Good Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- Kavoholik - Słowacja
- Labuna - MY
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Miga Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- Runty Roaster- Polska
- Sumo Coffee Roasters - Irlandia
- Swerl Coffee - Szwecja
- Pochodzenie
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
Blind Monkey - Irlandia
-
COFFEE PLANT- Polska
-
Coffee Collective - Dania
-
Doubleshot - Czechy
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
Good Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
Kavoholik - Słowacja
-
Labuna - MY
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Miga Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
Runty Roaster- Polska
-
Sumo Coffee Roasters - Irlandia
-
Swerl Coffee - Szwecja
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
Jak spienić mleko do kawy?
2022-05-06 13:03:00Jednym z kluczowych składników wielu rodzajów kaw, m.in. cappuccino, latte, czy macchiato, jest pyszna delikatna pianka ze spienionego mleka. Dowiedz się, jak dobrze spienić mleko, aby w domu uzyskać idealną piankę. Możesz być zaskoczony, że idealną piankę możesz zrobić bez użycia drogiego sprzętu. Oto kilka ciekawych sposobów na uzyskanie spienionego mleka domowymi sposobami.
Pianka powstaje na skutek napełnienia mleka pęcherzykami powietrza podczas jego mieszania, ubijania. Większe pęcherzyki powietrza w spienionym mleku nadają się do użycia w cappuccino, podczas gdy wysokiej jakości latte wymaga pianki bardziej mlecznej, która jest delikatniejsza i gładsza.
Jak spienić mleko bez spieniacza?
Wielkość pęcherzyków powietrza zależy od techniki zastosowanej do spieniania mleka, ale kremowość i konsystencja zależy w dużej mierze od rodzaju mleka wybranego do spełniania oraz zawartości w nim tłuszczu. Warto wiedzieć, że mleko o wyższej zawartości tłuszczu daje bogatą, bardziej gęstą pianę, natomiast mleko o niższej zawartości tłuszczu daje więcej piany. Większość kawiarni używa mleka o zawartości tłuszczu 3,2%.
Jeżeli nie chcemy inwestować w drogi ekspres do kawy ze spieniaczem mleka, warto poznać poniższe proste i tanie metody, aby uzyskać pyszną piankę. Do każdej poniższej metody należy użyć podgrzanego mleka do temperatury 60-70 ℃. Uważaj, aby nie przypalić mleka.
Ręczne ubijanie
Możesz ubić ręcznie pianę, ubijając mleko łyżką lub trzepaczką. Postaraj się "zagarnąć" jak najwięcej powietrza do wnętrza mleka. Piana w tym przypadku będzie lepsza niż piana ze słoika.
Spienianie mleka mikserem
Podgrzane mleko wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Mieszaj, dopóki nie otrzymasz puszystej pianki. Z czasem, jak piana będzie większa, możesz zwiększyć moc mieszania. Możemy również użyć blendera.
French press
Ciepłe mleko wlej do naczynia z pompą. Uważaj, aby nie nalać zbyt dużo mleka, ponieważ podczas spieniania mleko rozszerza się i unosi się ku górze. Energicznie przesuwaj tłok w górę i w dół przez około 15-30 sekund. Pozostaw spienione mleko na około 30 sekund i wlej do kawy.
A więc masz już 3 sposoby na spienienie mleka bez używania specjalistycznych ekspresów do kawy, które nie należą do najtańszych. Jednak jeżeli chcesz zainwestować w lepszy sprzęt, dowiedz się jak spienić mleko w ekspresie do kawy z dyszą parową.
Porady baristy — o czym powinieneś wiedzieć?
Oto kilka sztuczek doświadczonego baristy, które pomogą wam przygotować idealnie spienione mleko.
Jeśli na powierzchni spienionego mleka znajdują się pęcherzyki powietrza, delikatnie stuknij dzbankiem o blat, a następnie zamieszaj powoli mleko dookoła. Ten zabieg usunie wszystkie większe bąbelki. Nie zwlekaj zbyt długo z wlaniem spienionego mleka. Im dłużej czekasz, tym pianka bardziej zaczyna zanikać.
Czyszczenie dysz parowych po każdym użyciu jest konieczne, gdyż jest to idealne miejsce do rozwoju bakterii. Aby dobrze je wyczyścić, do dzbanka wlej zamiast mleka wodę i postępuj tak, jakbyś spieniał mleko. Powtórz czynność 2 razy.
Teraz już wiesz, jak prawidłowo spienić mleko, aby zrobić idealną, puszystą i smaczną kawę. Aby kawa była idealna, warto wybrać najlepsze ziarna, wypalane najlepszymi metodami. Wiele z nich kupisz w naszym sklepie w dobrej cenie.