Jaka jest najlepsza temperatura wody do parzenia kawy?

2022-05-06 12:36:00
Jaka jest najlepsza temperatura wody do parzenia kawy?

Na smak kawy wpływa wiele czynników takich jak jakość kawy, jej pochodzenie, sposób parzenia, mielenia, ale także parametry wody. W parametrach wody bierzemy pod uwagę nie tylko jej jakość (twarda, miękka, mineralna, filtrowana), ale także temperaturę, w jakiej kawę parzymy. Jest to zapewne najłatwiejszy czynnik, nad którym możemy mieć kontrolę. Dowiedz się zatem, jaka jest najlepsza temperatura do parzenia pysznej kawy i rób to jak profesjonalista.

Zrozumienie, jak temperatura wody wpływa na Twoją kawę i je smak, może przynieść Ci wiele korzyści. Przede wszystkim pozwoli Ci zgłębić sekrety najlepszych baristów, abyś w zaciszu własnego domu mógł przygotować najpyszniejszą kawę.

Jak temperatura wody wpływa na wydobycie nut smakowych kawy?

Jak zapewne wiesz, im gorętsza woda, tym szybciej wydobywa się z ziaren esencję smaku kawy. Jeżeli zmieloną kawę zalewamy prawie wrzącą wodą, to po 2-4 minutach mamy najlepiej zrównoważony smakowo napar. Jeśli użylibyśmy zimnej wody do zaparzenia kawy, potrzebowalibyśmy od 3 do nawet 24 godzin, aby zrobić w miarę dobrą kawę na zimno.

Idealny zakres temperatur do parzenia kawy nie istnieje. Możemy przyjąć pewne “widełki” w obszarze, których eksperymenty z danymi ziarenkami przynoszą najlepsze efekty. Ten zakres to od 90,5 do 96,10 ℃, (co odpowiada od 195 do 205 F). Należy jednak pamiętać, że można zaparzyć pełną smaku, dobrze zbilansowana kawę również zalewając ją od razu wrzątkiem. Należy pamiętać, że różne ziarna, po różnej obróbce, zaparzane innymi metodami będą reagować inaczej.

Jeżeli nie posiadamy termometru do mierzenie gotującej się wody, należy odczekać około pół minuty od zagotowania wody w czajniku. Tyle czasu starczy, aby ostudzić wodę do pożądanej temperatury.

A co jeśli woda będzie za gorąca lub za zimna?

Kawa o temperaturze powyżej 98 ℃ ma tendencję do nadmiernego wydobywania aromatu i smaku, przez co może stać się nieprzyjemnie gorzka. Natomiast woda poniżej 90 ℃ powoduje, że smak wydobywany jest z trudem, w rezultacie kawa ma często kwaśny, przypominający niedojrzały owoc smak.

Temperatura wrzenia wody zależy również od wysokości, na jakiej ją gotujemy. Temperatura wrzenia wody na poziomie morza wynosi 100 ℃. Im jesteś wyżej, tym temperatura wrzenia jest niższa. W związku z tym wodę szybciej doprowadzimy do wrzenia na przykład na Giewoncie niż w Ustce w ośrodku nad morzem.

Jeśli mieszkasz blisko poziomu morza możesz pominąć wstępne podgrzewanie zaparzacza do kawy. W ten sposób gdy wlejesz wodę o temperaturze powyżej 96,11 ℃, ostygnie natychmiast po wchłonięciu ciepła przez zaparzacz.

Jeżeli natomiast mieszkasz na bardzo dużej wysokości nad poziomem morza, gdzie temperatura wrzenia jest niższa niż 92 ℃, istnieje spore prawdopodobieństwo, że woda, która praktycznie się gotuje, jest zbyt niska do wydobycia pełni smaków kawy. Jeśli zależy nam wówczas na idealnej kawie, możemy zwiększyć czas jej parzenia lub użyć kawy drobnomielonej. W takich przypadkach ciekawym rozwiązaniem jest młynek do kawy z regulacją wielkości mielenia ziaren. Wówczas możemy za pomocą prób i błędów wybrać najodpowiedniejszą opcję mielenia. Dobrym sposobem na porównanie smaków kaw o różnie zmielonych ziarnach jest cupping.

Jaki jest najlepszy sposób kontrolowania temperatury?

Jeśli zależy nam na idealnej kawie, warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia kawy lub herbaty. Są wykonane ze stali nierdzewnej. Końcówkę termometru zanurzamy w kawie i odczytujemy temperaturę napoju. Jest on również przydatny do parzenia herbaty, podgrzewania mleka, ale można go również wykorzystać np. do sprawdzenia temperatury zupy, zanim podamy ją dziecku. Dzięki szerokiemu zastosowaniu jest to przydatny i niedrogi gadżet.

Na rynku dostaniemy również czajniki elektryczne z kontrolą temperatury. Możemy tam zaprogramować pożądaną temperaturę, jaką chcemy uzyskać. Idealne rozwiązanie za niezbyt duże pieniądze.

Co oprócz temperatury ma wpływ na idealną kawę?

Trzeba pamiętać, że idealna kawa to nie tylko kwestia odpowiedniej temperatury parzenia. Idealny smak i aromat kawy jest wynikiem wielu różnych elementów. Są to m.in.:

  • jakość ziarna;
  • sposób mielenia;
  • dozowanie;
  • jakość i temperatura wody;
  • czas parzenia;
  • warunki klimatyczne, w jakich rośnie kawa;
  • sposób jej przechowywania.

Jeżeli chcesz cieszyć się idealną filiżanką kawy, musisz pamiętać o wszystkich tych elementach. Bardzo dobrą jakością kawy, są kawy z linii speciality, które zostały przygotowane z najlepszych ziaren. Niezbędne akcesoria oraz wiele kaw, o przeróżnych nutach smakowych znajdziesz w naszym sklepie.

Teraz już wiesz, jak temperatura wody wpływa na smak kawy. Mamy nadzieję, że informacje i porady zawarte w tekście pozwolą Ci na wydobycie z kawy, najlepszego smaku, a przecież o to chodzi. Smacznego!

Autor:Labuna.pl