Sibarist - Szybkie i cienkie filtry do dripa

Zapewne zastanawiacie się o co chodzi z tymi filtrami, co to jest? Po co to jest ? Już spieszymy ze świeżymi informacjami, a w zasadzie przedstawiamy wam filtry do drippera marki Sibarist. Filtry te produkowane są w Hiszpani, w gorącej Barcelonie. Najważniejszą ich cechą jest struktura samego filtra, filtry są bardzo cienkie i bardzo szybko przepuszczają wodę- jak sama nazwa wskazuje to filtry FAST. 
Zespołowi Sibarist przy produkcji filtrów przyświęcała wizja:


- Zapewnienia nowych możliwości w procesie ekstracji. Tak by móc modyfikować znane już kawowe receptury. Wszystko po to by osiągać coraz lepszy smak kawy.
- Skupienia wszystkich wysiłków na stworzenie najwyższej jakości filtrów, a nie osiąganiu jedynie zysku handlowego, przy użyciu najlepszych surowców.
- Uzyskania filtrów, które nie będą oddawały swego papierowego posmaku kawie.



Sibarist po przeprowadzeniu testów doszedł do wniosku, że nie jest ich celem wprowadzenie na rynek filtra z tego samego papieru jak wszystkie inne filtry. Kluczowym czynnikiem do uzyskania lepszej kawy jest szybkość filtracji i jakość papieru. Dlatego stworzyli nowy parameter – współczynnik prędkości ekstrakcji- tworząc filtr FAST.  Jak sami mówią „Ciesz się swoją kawą i odkrywaj jej smak na nowo"

Specyfikacja filtra


- Skład: Europejskie włókna celulozowe z sosny + włókna Abaca + PLA (kwas polimlekowy źródła roślinnego, bez skamielin)
- W 100% organiczne. Wyprodukowane w Barcelnie.


Struktura filtra FAST

Czemu FAST? Prędkość ekstrakcji wynika z dwóch czynników, procesu zaparzania i sposobu wykończenia filtra.

Filtra FAST to całkowicie gładka powierzchnia, co minimalizuje kontakt kawy z powierzchnią. Mniejsza powierzchnia to większa prędkość i szybsza ekstrakcja. Większość komercyjnych filtrów ma powierzchnie porowatą, ze zgrubieniami, co zwiększa jednocześnie powierzchnię styku.

Gładka powierzchnia (filtry FAST)



Zgrubienia (filtry komercyjne)



Powierzchnia filtrów FAST



Powierzchnia filtrów komercyjnych


Zalety i jakość parzenia:

Aspekty techniczne:
  • Prędkość- filtry FAST są najszybszymi filtrami w kształcie litery V na rynku.
  • Minimalny wpływ smaku papieru na smak naparu.
  • Wysokiej jakości surowce.
  • Odpowiedzialny łańcuch procesów produkcji
  • W 100% organiczny.



 

Filtr FAST ma na celu dostarczyć baristom nowy parameter do eksperymentowania, dostosowywania do swoich potrzeb. Wszystko by umożliwić wydobycie pożądanych właściwości danej kawy speciality.
Także nie bójcie się eksperymentować. Filtry to zupełna nowość na rynku dlatego warto przekonać się na własnej skórze jak zmienia się kawa dzięki tym filtrom :)

Źródło: Sibarist