KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g
Data palenia: 01.09.2025
Cena: 125.00
Symbol:
Data palenia: 01.09.2025
Cena: 125.00
KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g
Nestor i jego brat Adrian przejęli rodzinną farmę i podjęli decyzję o rozszerzeniu produkcji na kawę speciality. Dwaj bracia połączyli siły z Johanem Vergarą, aby stworzyć farmę „El Diviso” w regionie Huila w Kolumbii. Ten młody, trzyosobowy zespół już robi furorę na scenie kawowej specialty.
Proces obróbki:
● krok 1. Proces rozpoczyna się od zbiorów w optymalnej dojrzałości, kiedy owoce osiągają poziom cukru w zakresie 24–26 stopni brixa.
● krok 2. wiśnie poddaje się utlenianiu przez 12 godzin w maksymalnej temperaturze 25°c.
● krok 3. wiśnie umieszcza się w plastikowej torbie lub zbiorniku, gdzie przez 50 godzin zachodzi proces beztlenowy w temperaturze 16–18°c.
● krok 4. po pierwszym etapie beztlenowym wiśnie trafiają do otwartego zbiornika na drugi etap utleniania, który trwa 20 godzin w maksymalnej temperaturze 42°c.
● krok 5. kolejnym krokiem jest umieszczenie wiśni w workach o wadze 50 kg, gdzie przechodzą drugi proces beztlenowy, trwający 30 godzin w temperaturze 16–20°c.
● krok 6. wiśnie przenosi się następnie do większych zbiorników, gdzie fermentują zanurzone w wodzie o temperaturze 45°c, zmieszanej z moszczem kawowym (sokiem lub ekstraktem powstałym podczas utleniania z poprzednich zbiorów). Mieszanina wody i moszczu podlega recyrkulacji przez 18 godzin.
● krok 7. Po fermentacji wiśnie suszy się w markizie aż osiągną wilgotność 11%.
● krok 8. gdy wilgotność osiągnie 18%, wiśnie umieszcza się w czarnych plastikowych torbach i przechowuje przez 60 godzin w ciemnym pomieszczeniu, aby odpoczęły.
● krok 9. na końcu wiśnie wracają do markizy, gdzie kończą proces suszenia, osiągając ostatecznie 11% wilgotności.
Profil sensoryczny: czerwone owoce, rabarbar, wiśnia, kwiaty, owoce tropikalne.
KB CaféShop
53 Av. Trudaine,
75009 Paris,
France
coffee@kbcoffeeroasters.com