LABUNA - Kolumbia, Los Nogales, Caturra, Decaf - 150g
Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: marakuja, czekolada, papaja, żółte owoce
Cena: 59.00
Do bezpłatnej dostawy w Polsce brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy w Polsce brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol:
Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: marakuja, czekolada, papaja, żółte owoce
Cena: 59.00
LABUNA - Kolumbia, Los Nogales, Caturra, Decaf - 150g
Labuna Kolumbia Los Nogales Decaf 250 g to wyjątkowa kawa specialty z południa Kolumbii, z farmy Los Nogales prowadzonej przez charyzmatycznego Oscara Hernándeza w regionie Huila, Bruselas. Uprawiana na wysokości 1770 m n.p.m., odmiana Caturra pochodzi z parceli Arrayán, gdzie 6000 krzewów rośnie w idealnych warunkach mikroklimatycznych. Kawa została poddana naturalnemu procesowi dekofeinizacji z wykorzystaniem ekstraktu z miąższu wiśni kawowych (mosto), który zachowuje pełnię smaku i aromatu.
Kolumbia Los Nogales Decaf to dowód na to, że kawa bez kofeiny może zachwycać pełnią smaku. W aromacie dominują słodkie nuty tropikalnych owoców – marakui, papai i mango – przeplatane czekoladowym tłem, które nadaje naparowi głębi i kremowej struktury. W smaku kawa jest czysta, słodka i zbalansowana, z przyjemną owocową kwasowością oraz gładkim, długim finiszem.
Kawa suszona była przez 5 dni na podwyższonych stołach, co pozwoliło uzyskać równomierną strukturę i pełnię aromatów. To nowoczesna, rzemieślnicza interpretacja decafu – bez kompromisów w smaku, z intensywnością i elegancją typową dla najlepszych kaw z Huila.
Profil smakowy: marakuja, czekolada, papaja, żółte owoce
Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.
Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.
Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.
Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia.