LABUNA - Kolumbia, Los Nogales, Typica, Decaf - 150g
Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: imbir, limonka, mango, zielona herbata
Cena: 59.00
Do bezpłatnej dostawy w Polsce brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy w Polsce brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol:
Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: imbir, limonka, mango, zielona herbata
Cena: 59.00
LABUNA - Kolumbia, Los Nogales, Typica, Decaf - 150g
Kolumbia Los Nogales, Typica to niezwykle czysta i elegancka kawa bezkofeinowa z farmy Los Nogales, prowadzonej przez Oscara Hernándeza w regionie Huila, Bruselas. Uprawiana na wysokości 1950 m n.p.m. w mikroparceli Pulpito, gdzie drzewa odmiany Typica rosną w towarzystwie Yellow Bourbon i Geishy, ta kawa zachwyca złożonością i świeżością. Proces dekofeinizacji przeprowadzany jest z użyciem naturalnego ekstraktu z miąższu wiśni kawowych (mosto), co pozwala zachować pełnię smaku.
Ta kawa redefiniuje pojęcie decafu – lekka, pełna i niezwykle aromatyczna. W zapachu dominują cytrusowe nuty limonki i mango, które przechodzą w delikatne akcenty zielonej herbaty i imbiru. W smaku kawa jest czysta, soczysta i świeża, z wyraźną, ale łagodną kwasowością oraz gładkim, satynowym body.
Kawa przechodzi staranny cykl: selektywne zbiory i flotacja, 24-godzinna fermentacja, mycie, suszenie na podwyższonych stołach, a następnie kąpiele wodne w 40°C i 24-godzinne moczenie w naturalnym rozpuszczalniku z owoców kawy. Dzięki temu zachowuje naturalną słodycz i mineralną czystość typową dla wysokogórskich kaw z Huila.
To nowoczesna interpretacja klasycznej odmiany Typica – lekka, zbalansowana i niezwykle elegancka, idealna do metod alternatywnych.
Profil smakowy: imbir, limonka, mango, zielona herbata
Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.
Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.
Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.
Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia.