Parzenie kawy w Aeropressie jest banalnie proste. Być może za pierwszym razem będzie wymagało od Ciebie skupienia. Jednak kolejne kawy przygotujesz już intuicyjnie i automatycznie. Od czego należy zacząć parzenie kawy? Oczywiście od zagotowania wody. Proces ten wymaga najwięcej czasu. Kawę parzoną w Aeropressie zalewa się wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Nastaw więc wodę i wyjmij zaparzacz. 

Na sitku umieść filtr do Areopressa. Jest to papierowy krążek jednorazowego użytku. Po ułożeniu filtra na sitku koniecznie przelej go ciepłą wodą. Czynność ta pozwoli przykleić filtr do sitka, a także niweluje papierowy posmak w zaparzonej kawie. Umieść sitko z filtrem na cylindrze i mocno dokręć. 

Ustaw cylinder z zamocowanym sitkiem i filtrem bezpośrednio na naczyniu. Następnie wsyp do urządzenia odpowiednią ilość kawy. Zalecana proporcja to 8-9 g kawy na 100 ml wody. Lekko wstrząśnij cylindrem, by rozdrobniona kawa rozłożyła się równomiernie w naczyniu. Teraz powoli, delikatnym strumieniem wlej gorącą wodę. Dokładnie wymieszaj. Czynność ta może zająć Ci nawet kilkanaście sekund. Włóż tłok i delikatnie go naciśnij. Jednostajnym ruchem dociskaj tłok do samego końca. Gotowe. Sprasowane fusy zatrzymały się na sitku, a kawa została przyciśnięta do naczynia. 

Skrócony przepis na kawę z Aeropressu

  • Zagotuj wodę, jej optymalna temperatura to około 90 stopni Celsjusza; 
  • ułóż filtr na sitku i przepłucz go ciepłą wodą;
  • przykręć sitko z filtrem do cylindra;
  • ustaw cylinder na naczyniu i wsyp do niego rozdrobnioną kawę;
  • lekko wstrząśnij cylindrem, tak aby kawa rozłożyła się równomiernie;
  • delikatnym strumieniem wlej wodę i dokładnie zamieszaj;
  • odczekaj od kilku do kilkunastu sekund i nałóż tłok;
  • jednostajnym ruchem dociskaj tłok, aż do samego końca.

Jest to najprostsza metoda parzenia kawy w Aeropressie. Fani Aeropressa zapewniają, że metod parzenia kawy w “kawowej strzykawce” jest wiele. Innym, bardzo popularnym sposobem przygotowania kawy w tym innowacyjnym urządzeniu jest tzw. metoda odwrócona. 

Instrukcja parzenia kawy w Aeropressie metodą odwróconą

Ustaw urządzenie tłokiem do dołu. Do cylindra wsyp drobno zmieloną kawę. Następnie, delikatnym strumieniem, wlej do zaparzacza niewielką ilość przegotowanej wody, ok. 50 ml i dokładnie zamieszaj. Odczekaj teraz ok. pół minuty. Po tym czasie wlej do zaparzacza pozostałe 150 ml wody. Po zalaniu kawy, całość raz jeszcze dokładnie zamieszaj. Na górę cylindra załóż sitko z papierowym filtrem. Mocno dokręć. Powolnym ruchem odwróć Aeropress i ustaw go na kubku lub innym naczyniu. Kolejna czynność będzie polegała na równomiernym przeciskaniu naparu. Spokojnym, jednostajnym ruchem dociśnij tłok do samego końca. Czynność ta powinna zająć Ci kilkadziesiąt sekund. Gotowe. Aromatyczny napar kawy znajduje się w kubku, a fusy dociśnięte przez tłok, zatrzymały się na sitku i filtrze. 

Skrócona instrukcja “odwróconej metody” parzenia kawy w Aeropressie

  • Ustaw aeropress tłokiem do dołu;
  • wsyp kawę do cylindra i lekko wstrząśnij, by ułożyła się równomiernie;
  • zalej kawę 50 ml wody w temp. ok. 90 stopni i dokładnie zamieszaj;
  • odczekaj 30 sekund;
  • zalej kawę pozostałą ilością wody, ok. 150 ml i ponownie dokładnie zamieszaj;   
  • poczekaj kilkadziesiąt sekund;
  • mocno przykręć sitko z założonym filtrem;         
  • powoli odwróć Aeropress i ustaw na kubku;
  • jednostajnym, powolnym ruchem naciskaj tłok;
  • ciesz się smakiem i aromatem świeżo zaparzonej kawy.

Sam wybierz najlepszy dla siebie przepis na kawę z Aeropressu. Według miłośników kawy każda metoda przygotowuje napar o innym smaku.

Pamiętaj, aby urządzenie umyć po każdym użyciu. Papierowy filtr do Aeropressu jest jednorazowy i biodegradowalny. Możesz spokojnie wyrzucić go do kosza z bioodpadkami. Fusy pozostawione w urządzeniu przez dłuższy czas mogą po prostu zaschnąć lub nawet  zapleśnieć. Dlatego niezmiernie ważne jest wyrobienie nawyku wyczyszczenia zaparzacza po każdym użyciu.  

Jaką kawę wybrać do zaparzacza Aeropress?

Do Aeropressu polecana jest kawa jakości speciality. W zależności od osobistych upodobań może to być kawa jasno lub ciemno palona. Przy wyborze kawy kieruj się więc własnymi preferencjami smakowymi. Jeśli lubisz w kawie czuć nutę czekolady z lekką goryczką, to wybierz ziarna ciemniej palone. Jeśli natomiast preferujesz subtelny smak owocowo-kwiatowy, to zdecyduj się na ziarna jasno palone np. z Etiopii i Ameryki Środkowej. Ziarna kawowca do Aeropressu mogą być drobniej zmielone niż do dripperów. 

Najlepsza oczywiście będzie kawa świeżo mielona. Jeśli nie posiadasz jeszcze młynka do kawy, to koniecznie obejrzyj młynki dostępne w naszym sklepie. Oferujemy młynki automatyczne oraz do ręcznego mielenia. Wybór jest naprawdę szeroki.

Jakie rodzaje kaw przygotuję w Aeropressie?

Aeropress to urządzenie uniwersalne. Pozwala na przygotowanie wyśmienitej kawy w różnych wariantach. Zarówno mocnego espresso, jak i Americano czy Latte. Ilość kombinacji jest naprawdę duża. W poszukiwaniu swojego ulubionego smaku możesz testować różne rodzaje kawy, stopień jej rzmielenia, a także sprawdzać różne czasy parzenia lub przeciskania naparu. Kawa przyrządzona w Aeropressie zaskoczy smakiem Ciebie i Twoich gości. 

Mocne strony zaparzacza Aeropress

Największa zaleta “kawowej strzykawki” to jej niewielki rozmiar i wytrzymałość. Urządzenie  możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Zmieści się do plecaka lub niewielkiej walizki. Jeśli wybieramy się w podróż do miejsca bez dostępu do ekspressu i z dala od kawiarnii, to z Aeropressem z łatnością przygotujemy aromatyczną i pyszną kawę. Ta ”kawowa strzykawka” będzie również idealnym rozwiązaniem na oryginalny prezent dla każdego.

Użytkownicy Aeropressu podkreślają trwałość jego wykonania. Urządzenie o tak prostej budowie naprawdę trudno zepsuć. Raz zakupiony zaparzacz będzie służył Ci przez wiele lat. 

Przygotowanie kawy w Aeropressie daje możliwość przygotowania różnych wariantów kawy i autorskich receptur. Jest to niezwykła gratka dla wielbicieli czarnego napoju. Właśnie z tego powodu rokrocznie organizowane są Mistrzostwa Aeropress, gdzie zawodnicy z tych samych ziaren kawy muszą przygotować napój oceniany następnie przez sędziów.

Przygotuj kawę jak profesjonalista!

Przygotowując kawę w Aeropressie, masz wpływ na wiele czynników związanych z procesem parzenia. Możesz decydować o stopniu rozdrobnienia kawy oraz czasie jej parzenia. Wszystko to daje możliwość przygotowania wielu wariantów kawy w zależności od własnych preferencji. Z Aeropressem możesz eksperymentować i opracować swoją autorską recepturę. To może być świetna przygoda w odkrywaniu doskonalszych smaków i aromatów czarnego naparu. 

Jeśli poszukujesz akcesoriów do alternatywnych metod parzenia kawy, to w naszym sklepie znajdziesz ich szeroki wybór. Mamy m.in. filtry do Aeropressu, sitka, młynki do kawy, serwery czy wyśmienite ziarna kawowca z różnych stron świata. 

Przygotuj z nami kawę o różnych smakach i przekonaj się, że można ją parzyć na tysiąc sposobów. Wykorzystaj zaparzacz Aeropress i stwórz swój własny przepis na wyśmienitą kawę. Zaskocz swoich najbliższych pysznie przyrządzonym naparem. To może być początek Twojej niezwykłej pasji.

Inne ciekawostki o Aeropressie i jego twórcy

Urządzenie to skonstruował w 2005 roku amerykański wynalazca Alan Adler. Jest autorem wielu różnych wynalazków, które zostały opatentowane. Najbardziej znanym jego dziełem obok “kawowej strzykawki” jest frisbee w kształcie pierścienia. Za pomocą tej zabawki ustanowiony został rekord Guinessa. Pierścień przeleciał imponujący dystans 383 metrów. Najbardziej jednak rozpowszechnionym wynalazkiem Adlera jest zaparzacz Aeropress. Kawa parzona w Aeropressie z roku na rok zyskuje całe rzesze fanów na całym świecie. W naszym kraju od 2011 roku organizowane są Mistrzostwa Polski Aeropress.