KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g

Roast date: 01.09.2025

: 125.00

The loyalty program is only available for logged in customers.
Grinding:
opak

Shipping within: 24 hours
Shipping price:
The Lack Of

About this product

Sensory profile:
Cherries (2), Tropical fruits, red fruits
Process:
Anaerobic Thermal
Variety:
Sidra
Roast:
Filter
The Weight Of The
0.25 kg

KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g

Nestor i jego brat Adrian przejęli rodzinną farmę i podjęli decyzję o rozszerzeniu produkcji na kawę speciality. Dwaj bracia połączyli siły z Johanem Vergarą, aby stworzyć farmę „El Diviso” w regionie Huila w Kolumbii. Ten młody, trzyosobowy zespół już robi furorę na scenie kawowej specialty. 

Proces obróbki: 

● krok 1. Proces rozpoczyna się od zbiorów w optymalnej dojrzałości, kiedy owoce osiągają poziom cukru w zakresie 24–26 stopni brixa.

● krok 2. wiśnie poddaje się utlenianiu przez 12 godzin w maksymalnej temperaturze 25°c.

● krok 3. wiśnie umieszcza się w plastikowej torbie lub zbiorniku, gdzie przez 50 godzin zachodzi proces beztlenowy w temperaturze 16–18°c.

● krok 4. po pierwszym etapie beztlenowym wiśnie trafiają do otwartego zbiornika na drugi etap utleniania, który trwa 20 godzin w maksymalnej temperaturze 42°c.

● krok 5. kolejnym krokiem jest umieszczenie wiśni w workach o wadze 50 kg, gdzie przechodzą drugi proces beztlenowy, trwający 30 godzin w temperaturze 16–20°c.

● krok 6. wiśnie przenosi się następnie do większych zbiorników, gdzie fermentują zanurzone w wodzie o temperaturze 45°c, zmieszanej z moszczem kawowym (sokiem lub ekstraktem powstałym podczas utleniania z poprzednich zbiorów). Mieszanina wody i moszczu podlega recyrkulacji przez 18 godzin.

● krok 7. Po fermentacji wiśnie suszy się w markizie aż osiągną wilgotność 11%.

● krok 8. gdy wilgotność osiągnie 18%, wiśnie umieszcza się w czarnych plastikowych torbach i przechowuje przez 60 godzin w ciemnym pomieszczeniu, aby odpoczęły.

● krok 9. na końcu wiśnie wracają do markizy, gdzie kończą proces suszenia, osiągając ostatecznie 11% wilgotności.

 Profil sensoryczny: czerwone owoce, rabarbar, wiśnia, kwiaty, owoce tropikalne.

Parameters:
Sensory profile:
Cherries (2), Tropical fruits, red fruits
Process:
Anaerobic Thermal
Variety:
Sidra
Roast:
Filter

Manufacturer details

KB CaféShop
53 Av. Trudaine,
75009 Paris,
France

coffee@kbcoffeeroasters.com

There is currently no comments or ratings for this product.
Ask a question
The Signature Of The:
Email:
Ask a question: