LABUNA - Kolumbia, Edinson Argote&Angela Rojas, Ombligon - 250g
Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: kwaśna wiśnia, likier owocowy, owoce tropikalne, czekolada
Cena: 92.00
Do bezpłatnej dostawy w Polsce brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy w Polsce brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol:
Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: kwaśna wiśnia, likier owocowy, owoce tropikalne, czekolada
Cena: 92.00
LABUNA - Kolumbia, Edinson Argote&Angela Rojas, Ombligon - 250g
Kolumbia Quebraditas Ombligon to prawdziwa eksplozja zmysłów i przykład, jak nowoczesne podejście do fermentacji może podnieść smak na zupełnie inny poziom.
W aromacie wyczuwalne są kwaśna wiśnia i likier owocowy, które w smaku przechodzą w soczyste nuty tropikalnych owoców – mango, marakui i ananasa. Całość dopełniają czekoladowe i przyprawowe akcenty, wprowadzające elegancką głębię i kremową strukturę. Kawa ma pełne body, intensywną, ale czystą kwasowość i długi, likierowy finisz, który rozwija się w kierunku ciepłych nut deserowych. Dzięki starannie kontrolowanym etapom fermentacji i suszenia, każdy łyk zachowuje równowagę między świeżością a dojrzałą słodyczą.
Kolumbia Quebraditas Ombligon, wyjątkowa kawa od projektu tworzonego przez Ángelę Rojas i Edinsona Argote, to intensywny i złożony lot o głębokim, owocowo-likierowym charakterze. Uprawiana na wysokości 1650–1800 m n.p.m. w regionie Huila, pochodzi z farm, na których stosuje się zaawansowane procesy fermentacyjne, w tym 48-godzinną fermentację, kontrolowaną rehydratację z drożdżami oraz precyzyjne suszenie. To kawa dla tych, którzy szukają głębi, intensywności i wyrazistego charakteru odmiany Ombligon.
Profil smakowy: kwaśna wiśnia, likier owocowy, owoce tropikalne, czekolada
Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.
Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.
Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.
Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia.