LABUNA - Kolumbia, Edinson Argote&Angela Rojas, Ombligon - 250g

Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: kwaśna wiśnia, likier owocowy, owoce tropikalne, czekolada

Cena: 92.00

Zarejestruj się, aby otrzymać za ten zakup 92 punktów lojalnościowych.
Mielenie:
szt.

Dostępność i dostawa

Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18

Więcej o produkcie

Profil sensoryczny:
Mleczna czekolada, Owoce tropikalne, Likier owocowy, Wiśnia
Obróbka:
Double Fermentation
Wysokość uprawy:
1650-1850 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Ombligon
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

LABUNA - Kolumbia, Edinson Argote&Angela Rojas, Ombligon - 250g

Kolumbia Quebraditas Ombligon to prawdziwa eksplozja zmysłów i przykład, jak nowoczesne podejście do fermentacji może podnieść smak na zupełnie inny poziom.

W aromacie wyczuwalne są kwaśna wiśnia i likier owocowy, które w smaku przechodzą w soczyste nuty tropikalnych owoców – mango, marakui i ananasa. Całość dopełniają czekoladowe i przyprawowe akcenty, wprowadzające elegancką głębię i kremową strukturę. Kawa ma pełne body, intensywną, ale czystą kwasowość i długi, likierowy finisz, który rozwija się w kierunku ciepłych nut deserowych. Dzięki starannie kontrolowanym etapom fermentacji i suszenia, każdy łyk zachowuje równowagę między świeżością a dojrzałą słodyczą.

Kolumbia Quebraditas Ombligon, wyjątkowa kawa od projektu tworzonego przez Ángelę Rojas i Edinsona Argote, to intensywny i złożony lot o głębokim, owocowo-likierowym charakterze. Uprawiana na wysokości 1650–1800 m n.p.m. w regionie Huila, pochodzi z farm, na których stosuje się zaawansowane procesy fermentacyjne, w tym 48-godzinną fermentację, kontrolowaną rehydratację z drożdżami oraz precyzyjne suszenie. To kawa dla tych, którzy szukają głębi, intensywności i wyrazistego charakteru odmiany Ombligon.

Profil smakowy: kwaśna wiśnia, likier owocowy, owoce tropikalne, czekolada

Parametry:
Profil sensoryczny:
Mleczna czekolada, Owoce tropikalne, Likier owocowy, Wiśnia
Obróbka:
Double Fermentation
Wysokość uprawy:
1650-1850 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Ombligon
Profil wypalenia:
Pod filtr

Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.

Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.

Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.

Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia. 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie