Pikola - Kenia Kainamui - 250g

Data palenia: 23.10.2025 Profil sensoryczny: rabarbar, porzeczka

: 79.00

Grinding:
opak

Shipping within: 24 hours
Shipping price:
The Lack Of

About this product

Sensory profile:
Rhubarb, Currant
Process:
Washed
Variety:
Batian, Ruiru 11, SL28
Roast:
Filter
The Weight Of The
0.25 kg

Pikola - Kenia Kainamui - 250g

W filiżance dominuje rabarbarowa kwasowość i soczyste nuty czerwonej porzeczki, charakterystyczne dla najlepszych kaw z Kirinyaga. Kawa jest czysta, żywa i krystaliczna, z przyjemnym, lekko winogronowym finiszem. To smak świeżości i precyzji – idealny wybór dla miłośników kenijskich kaw o wyraźnym, owocowym charakterze.

Kawa z Kainamui Washing Station w regionie Kirinyaga, u podnóża góry Kenia, to klasyczny przykład wysokogórskiej kenijskiej elegancji. Ziarna pochodzą od drobnych rolników zrzeszonych w New Ngariama Farmers Cooperative Society, gdzie około 1800 producentów – w tym wiele kobiet – dba o jakość i zrównoważony rozwój. Odmiany SL28, SL34, Batian i Ruiru 11, uprawiane na wysokości 1740 m n.p.m., zostały przetworzone metodą washed, zachowując przejrzystość i złożoność profilu.

Profil sensoryczny: rabarbar, porzeczka

Parameters:
Sensory profile:
Rhubarb, Currant
Process:
Washed
Variety:
Batian, Ruiru 11, SL28
Roast:
Filter

Manufacturer details

kafe pikola s.r.o.,
Polská 3,
78701 Šumperk
Czech Republic

+420 739 656 729
sumperk@kafepikola.cz

There is currently no comments or ratings for this product.
Ask a question