- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Palarnie
- Beansmith's Coffee- Czechy
- Bracia Ziółkowscy - Polska
- COFFEE PLANT- Polska
- Doubleshot - Czechy
- DAK Coffee - Holandia
- Friedhats- Holandia
- Guest Coffee - Polska
- HAYB- Polska
- Kavoholik - Słowacja
- KB Coffee Roasters - Francja
- Labuna - MY
- Manhattan Coffee- Holandia
- MAMAM Coffee - Polska
- Momento Coffee - Polska
- PRAŻ Micro Roastery - Polska
- Rum Baba Coffee- Holandia
- Runty Roaster- Polska
- Sprout Coffee - Holandia
- The Naughty Dog- Czechy
- Metoda zaparzania
- Rodzaj
- Pochodzenie
-
Palarnie
- Młynki
- Herbata
- Akcesoria
- Promocje
- Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
- NOWOŚCI
-
Kawa
-
Beansmith's Coffee- Czechy
-
Bracia Ziółkowscy - Polska
-
COFFEE PLANT- Polska
-
Doubleshot - Czechy
-
DAK Coffee - Holandia
-
Friedhats- Holandia
-
Guest Coffee - Polska
-
HAYB- Polska
-
Kavoholik - Słowacja
-
KB Coffee Roasters - Francja
-
Labuna - MY
-
Manhattan Coffee- Holandia
-
MAMAM Coffee - Polska
-
Momento Coffee - Polska
-
PRAŻ Micro Roastery - Polska
-
Rum Baba Coffee- Holandia
-
Runty Roaster- Polska
-
Sprout Coffee - Holandia
-
The Naughty Dog- Czechy
Palarnie -
-
Młynki
-
Herbata
- Akcesoria
- Promocje
-
Prezenty🎁
- Blog
- Kontakt
-
KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g
Data palenia: 13.01.2024
- Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
- DPD Pickup 6.99
- Paczkomaty InPost 12.99
- Kurier Inpost 14.99
- Kurier (Pobranie) 18
- Kurier DPD 18
KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g
Nestor i jego brat Adrian przejęli rodzinną farmę i podjęli decyzję o rozszerzeniu produkcji na kawę speciality. Dwaj bracia połączyli siły z Johanem Vergarą, aby stworzyć farmę „El Diviso” w regionie Huila w Kolumbii. Ten młody, trzyosobowy zespół już robi furorę na scenie kawowej specialty.
Ale najpierw najważniejsze – czy słyszałeś kiedyś o Ombligon? Ta stosunkowo rzadka odmiana rośnie w Huila na południowym zachodzie Kolumbii, a jej dokładne pochodzenie jest nieznane. Chociaż ma pewne cechy wspólne z innymi kolumbijskimi odmianami, jest naprawdę wyjątkowa. Ziarna są dość duże i mają charakterystyczny kształt. Stąd wzięła się nazwa: Ombligon oznacza „pępek” po hiszpańsku. W smaku wyczuwalne są złożone i gęste aromaty (czerwonych owoców, ananasa, cukierków, cukru trzcinowego i odrobina lukrecji), połączone z niezwykle delikatną konsystencją, która na długo zapadnie Ci w pamięć!
Proces obróbki:
● krok 1. Proces rozpoczyna się od zbiorów w optymalnej dojrzałości, kiedy owoce osiągają poziom cukru w zakresie 24–26 stopni brixa.
● krok 2. wiśnie poddaje się utlenianiu przez 12 godzin w maksymalnej temperaturze 25°c.
● krok 3. wiśnie umieszcza się w plastikowej torbie lub zbiorniku, gdzie przez 50 godzin zachodzi proces beztlenowy w temperaturze 16–18°c.
● krok 4. po pierwszym etapie beztlenowym wiśnie trafiają do otwartego zbiornika na drugi etap utleniania, który trwa 20 godzin w maksymalnej temperaturze 42°c.
● krok 5. kolejnym krokiem jest umieszczenie wiśni w workach o wadze 50 kg, gdzie przechodzą drugi proces beztlenowy, trwający 30 godzin w temperaturze 16–20°c.
● krok 6. wiśnie przenosi się następnie do większych zbiorników, gdzie fermentują zanurzone w wodzie o temperaturze 45°c, zmieszanej z moszczem kawowym (sokiem lub ekstraktem powstałym podczas utleniania z poprzednich zbiorów). Mieszanina wody i moszczu podlega recyrkulacji przez 18 godzin.
● krok 7. Po fermentacji wiśnie suszy się w markizie aż osiągną wilgotność 11%.
● krok 8. gdy wilgotność osiągnie 18%, wiśnie umieszcza się w czarnych plastikowych torbach i przechowuje przez 60 godzin w ciemnym pomieszczeniu, aby odpoczęły.
● krok 9. na końcu wiśnie wracają do markizy, gdzie kończą proces suszenia, osiągając ostatecznie 11% wilgotności.
Profil sensoryczny: czerwone owoce, rabarbar, wiśnia, kwiaty, owoce tropikalne.
Dane producenta
KB CaféShop
53 Av. Trudaine,
75009 Paris,
France
coffee@kbcoffeeroasters.com
-
Świeża dostawa