KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g

Data palenia: 13.01.2024

125.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Zostaw telefon
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Wiśnie, Owoce tropikalne, czerwone owoce
Obróbka:
double fermentation thermal shock
Odmiana botaniczna:
Ombligon
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

KB Coffee Roasters- Kolumbia El Diviso, Sidra- 250g

Nestor i jego brat Adrian przejęli rodzinną farmę i podjęli decyzję o rozszerzeniu produkcji na kawę speciality. Dwaj bracia połączyli siły z Johanem Vergarą, aby stworzyć farmę „El Diviso” w regionie Huila w Kolumbii. Ten młody, trzyosobowy zespół już robi furorę na scenie kawowej specialty. 

Ale najpierw najważniejsze – czy słyszałeś kiedyś o Ombligon? Ta stosunkowo rzadka odmiana rośnie w Huila na południowym zachodzie Kolumbii, a jej dokładne pochodzenie jest nieznane. Chociaż ma pewne cechy wspólne z innymi kolumbijskimi odmianami, jest naprawdę wyjątkowa. Ziarna są dość duże i mają charakterystyczny kształt. Stąd wzięła się nazwa: Ombligon oznacza „pępek” po hiszpańsku. W smaku wyczuwalne są złożone i gęste aromaty (czerwonych owoców, ananasa, cukierków, cukru trzcinowego i odrobina lukrecji), połączone z niezwykle delikatną konsystencją, która na długo zapadnie Ci w pamięć!

Proces obróbki: 

● krok 1. Proces rozpoczyna się od zbiorów w optymalnej dojrzałości, kiedy owoce osiągają poziom cukru w zakresie 24–26 stopni brixa.

● krok 2. wiśnie poddaje się utlenianiu przez 12 godzin w maksymalnej temperaturze 25°c.

● krok 3. wiśnie umieszcza się w plastikowej torbie lub zbiorniku, gdzie przez 50 godzin zachodzi proces beztlenowy w temperaturze 16–18°c.

● krok 4. po pierwszym etapie beztlenowym wiśnie trafiają do otwartego zbiornika na drugi etap utleniania, który trwa 20 godzin w maksymalnej temperaturze 42°c.

● krok 5. kolejnym krokiem jest umieszczenie wiśni w workach o wadze 50 kg, gdzie przechodzą drugi proces beztlenowy, trwający 30 godzin w temperaturze 16–20°c.

● krok 6. wiśnie przenosi się następnie do większych zbiorników, gdzie fermentują zanurzone w wodzie o temperaturze 45°c, zmieszanej z moszczem kawowym (sokiem lub ekstraktem powstałym podczas utleniania z poprzednich zbiorów). Mieszanina wody i moszczu podlega recyrkulacji przez 18 godzin.

● krok 7. Po fermentacji wiśnie suszy się w markizie aż osiągną wilgotność 11%.

● krok 8. gdy wilgotność osiągnie 18%, wiśnie umieszcza się w czarnych plastikowych torbach i przechowuje przez 60 godzin w ciemnym pomieszczeniu, aby odpoczęły.

● krok 9. na końcu wiśnie wracają do markizy, gdzie kończą proces suszenia, osiągając ostatecznie 11% wilgotności.

 Profil sensoryczny: czerwone owoce, rabarbar, wiśnia, kwiaty, owoce tropikalne.

Parametry:
Profil sensoryczny:
Wiśnie, Owoce tropikalne, czerwone owoce
Obróbka:
double fermentation thermal shock
Odmiana botaniczna:
Ombligon
Profil wypalenia:
Pod filtr

Dane producenta

KB CaféShop
53 Av. Trudaine,
75009 Paris,
France

coffee@kbcoffeeroasters.com

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: