Nowości na weekend! 📦 Wjechały świeże dostawy: FRIEDHATS, KB Coffee, Doubleshot, Kavoholik, DAK, Beansmith's. Nie przegap! 🔥

Kavoholik - Kolumbia Oscar Hernandez, Orange Castillo - 200g

Data palenia: 05.06.2025

72.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Owoce tropikalne, kremowa czekolada, Pomarańcza
Obróbka:
Honey Mossto 120H Fermentation
Wysokość uprawy:
1600-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Castillo
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.2 kg

Kavoholik - Kolumbia Oscar Hernandez, Orange Castillo - 200g

Wybrane ziarna poddawane są szokowi termicznemu w temperaturze 80°C przez 20 sekund, a następnie szybkiemu chłodzeniu zimną wodą przez 3 do 5 minut. Proces ten rozkłada cukry i pasteryzuje ziarna, co wpływa na smak kawy. – Owoce kawy są miażdżone, oczyszczane ze skórki, a następnie dodawane są cukry uzyskane przez tłoczenie skórek samych owoców kawy. Może to poprawić profil smakowy kawy i dodać jej słodkich nut.

Ziarna kawy przechodzą proces fermentacji, który trwa 120 godzin. W tym czasie cukry ulegają rozkładowi, co wpływa na smak i kwasowość kawy. Warto również wspomnieć o dodaniu zaczynu, podobnego do zakwasu w chlebie, który może nadać kawie wyjątkowe właściwości. Na koniec sfermentowane ziarna kawy są suszone na słońcu przez 15 dni. Krok ten jest konieczny, aby zmniejszyć zawartość wilgoci w ziarnach do poziomu umożliwiającego długotrwałe przechowywanie i dalszy rozwój smaku kawy. Na koniec wysuszone ziarna kawy owinięte w warstwę pergaminu wsypuje się do beczek, w których wcześniej przechowywano piwo. Dzięki temu kawa nabierze dodatkowych niuansów smakowych i zyska niezwykły, złożony smak.

Profil sensoryczny: owoce tropikalne, kremowa słodycz

Parametry:
Profil sensoryczny:
Owoce tropikalne, kremowa czekolada, Pomarańcza
Obróbka:
Honey Mossto 120H Fermentation
Wysokość uprawy:
1600-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Castillo
Profil wypalenia:
Pod filtr
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: