LABUNA - Kolumbia, Oscar Hernandez, Caturra - 250g

Data palenia: 10.11.2025 Profil smakowy: lemoniada malinowa, trawa cytrynowa, bergamotka, kiwi

Cena: 89.00

Zarejestruj się, aby otrzymać za ten zakup 89 punktów lojalnościowych.
Mielenie:
szt.

Dostępność i dostawa

Wysyłka / Odbiór: 24h🚀/odbierz dziś-Ul. Płocka 22A🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18

Więcej o produkcie

Profil sensoryczny:
Kiwi, Bergamotka, Lemoniada, cytrynowa trawa, Malina
Obróbka:
Mosto fermentation
Wysokość uprawy:
1600-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Caturra
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

LABUNA - Kolumbia, Oscar Hernandez, Caturra - 250g

Dziękujemy za zaufanie, kawa juz nam sie powoli kończy ale mamy zaplanowane kolejny dzień produkcyjny na 25.11.2025. Więc wysyłka nastapi 26 listopada :)

W filiżance pojawia się żywa, soczysta lemoniada malinowa, przełamana świeżą trawą cytrynową i cytrusowym akcentem bergamotki. Całość uzupełnia słodko-kwaskowata nuta kiwi, nadająca kawie rześkości i lekko tropikalnego charakteru. Profil jest owocowy, z wysoką czystością i wyraźną, energetyczną kwasowością.

Kolumbia Los Nogales Primitive to innowacyjny projekt producenta Oscara Hernándeza, znanego z wyjątkowo precyzyjnych, zaawansowanych procesów fermentacyjnych. Uprawiana na plantacji Los Nogales w regionie Huila, odmiana Caturra została poddana eksperymentalnej fermentacji mosto, z wykorzystaniem thermal shock, selekcji gęstości oraz długiej, kontrolowanej fermentacji trwającej 90 godzin. To kawa pełna energii, czysta, tętniąca aromatami i zaprojektowana tak, aby wydobyć maksimum świeżości i owocowości.

Profil smakowy: lemoniada malinowa, trawa cytrynowa, bergamotka, kiwi

Parametry:
Profil sensoryczny:
Kiwi, Bergamotka, Lemoniada, cytrynowa trawa, Malina
Obróbka:
Mosto fermentation
Wysokość uprawy:
1600-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Caturra
Profil wypalenia:
Pod filtr

Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.

Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.

Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.

Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia. 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie