LOT Coffee - Etiopia Bona Zuria, Anaerobic - 250g

Data palenia: 07.04.2025

72.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
7.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier DPD 15.99
  • Kurier (Pobranie) 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
róża, Śliwka, owoce pestkowe
Obróbka:
Fermentacja beztlenowa (anaerobic)
Wysokość uprawy:
2100-2200 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
JARC varieties, Mixed Heirloom
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

LOT Coffee - Etiopia Bona Zuria, Anaerobic - 250g

Obszar Bona Zuria znajduje się w regionie Sidamo w Etiopii. Graniczy z regionem Oromia na południu, dystryktem Hula na zachodzie, Bursą na północnym zachodzie, Arbegoną na północy i Bensą na wschodzie. Kawa ta pochodzi od 600 małych rolników z regionu Bona Zuria. Rolnicy są właścicielami i zarządcami działek ziemi o powierzchni od 3 do 8 hektarów. Owoce kawy zbierane są ręcznie, a następnie transportowane na koniach lub osłach do stacji przetwórczej Ayele Tulu. Stacja ta położona jest na wysokości 2190 m n.p.m., co czyni ją jedną z najwyżej położonych stacji przetwórczych w Etiopii. Została oficjalnie założona w 2014 roku przez pana Ayele Tulę, który pracuje w branży kawowej od ponad dwóch dekad.

Proces obróbki: 

Proces beztlenowy: Po dostarczeniu wiśni pracownicy stacji przetwórczej wykonują wstępną kontrolę wizualną. Do fermentacji beztlenowej wybierane są wyłącznie idealnie dojrzałe wiśnie. Następnie umieszcza się je w beczkach fermentacyjnych, z których usuwa się tlen, a jego poziom reguluje się za pomocą zaworu podłączonego do beczek. Podczas fermentacji, która trwa od 9 do 48 godzin, stale monitoruje się poziom cukru i pH. Po fermentacji wiśnie są suszone na podwyższonych grządkach w bezpośrednim świetle słonecznym. Cały proces suszenia trwa około 4 do 6 tygodni.

Profil sensoryczny: owoce, róża, słodycz cukierków, śliwka

Parametry:
Profil sensoryczny:
róża, Śliwka, owoce pestkowe
Obróbka:
Fermentacja beztlenowa (anaerobic)
Wysokość uprawy:
2100-2200 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
JARC varieties, Mixed Heirloom
Profil wypalenia:
Pod filtr

Dane producenta

LOT coffee
Adres: Špitálska 55,
811 08 Bratislava, Słowacja

info@lotroastery.com

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: