Labuna x Obiekto - Kolumbia, John Hurtado, Wush Wush - 250g

Data palenia: 28.02.2025

69.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Mielenie:
szt.
Wysyłka / Odbiór: 24 h 🚀/ "od ręki" Ul. Płocka 22A 🏡
Cena przesyłki od:
6.99
  • Odbiór osobisty 0 zł (Warszawa - Płocka 22A) 0
  • DPD Pickup 6.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier Inpost 14.99
  • Kurier (Pobranie) 18
  • Kurier DPD 18
Więcej o produkcie
Profil sensoryczny:
Owoce tropikalne, Wiśnia
Obróbka:
Anaerobic natural
Wysokość uprawy:
1700-1900 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Wush Wush
Profil wypalenia:
Pod filtr
Waga
0.25 kg

Labuna x Obiekto - Kolumbia, Wush Wush - 250g

Obiekto to ścianka wspinaczkowa w Warszawie. a dokładnie to super ludzie, którzy kochają kawkę i się wspinają. Więc jak już znaleźliśmy wspólny mianownik, i skoro juz trzeci rok z rzędu parzymy kawy na ich evencie czyli Zawodach tylko dla Kobiet to musieliśmy zrobić coś super z tej okazji.
Sprowadziliśmy sporo próbek kaw, zorganizowaliśmy wspólny cupping, wybraliśmy ziarna i mamy to!

W kubku spodziewaj się dużej dawki czerwonych owoców i słodkiego posmaku czekoladki z wiśnią.

Producent: John Hurtado

Farma: Mahusa

Obróbka:

Owoce kawy zbierane ręcznie są starannie wybierane i myte po zbiorze w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Następnie umieszcza się go w zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie fermentacja trwa 24 godziny. Po tym czasie owoce są wyjmowane, mieszane i umieszczane ponownie w zbiornikach. Proces ten powtarza się od 3 do 5 razy, zależnie od temperatury i pożądanego poziomu fermentacji. Po zakończeniu fermentacji kawę suszy się na słońcu, pod przykryciem przez całe popołudnie aż do następnego dnia, aby zachować stabilność procesu suszenia. Całkowity czas suszenia wynosi od 8 do 12 dni.

O farmie:

John Hurtado wychował się na rodzinnej farmie kawy. Podczas gdy jego rodzina zajmowała się gospodarstwem rolnym. John postanowił pojechać do Stanów Zjednoczonych, aby poeksperymentować i zyskać nowe możliwości w życiu i biznesie. W tamtym czasie kawa nie była dla niego żadnym rozwiązaniem. 30 lat później postanowił wrócić w rodzinne strony i przejąć farmę, którą przekształcił w taką, jaką jest dzisiaj. Zmienił i udoskonalił farmę Mahusa, nie tylko pod kątem uprawy zwykłej kawy, ale także egzotycznych odmian. Po wielu błędach i sukcesach udało mu się udoskonalić przetwarzanie kawy. Jednym z jego największych doświadczeń w uprawie kawy była dywersyfikacja upraw. Dzięki niej dostrzegł, że może pomóc swoim zbieraczom w rozwijaniu ich gospodarstw, a także gospodarstw sąsiednich plantatorów kawy. Tutejsza kawa jest wyjątkowa, co było jednym z powodów, dla których postanowił wrócić do uprawy kawy.

 Wyjątkowość kawy polega na tym, że uprawiana jest z miłością i pasją, a także na tym, że pozostawia dużo miejsca rodzimej faunie i florze, co przyczynia się do procesów odnawiania gleby i podobnych bardzo ważnych operacji rolniczych. Gospodarstwo położone jest na średniej wysokości 1700-1900 m n.p.m. i otoczone jest trzema źródłami wody oraz dwoma rodzimymi lasami.

Profil smakowy: likier owocowy, owoce tropikalne, wiśnie

Parametry:
Profil sensoryczny:
Owoce tropikalne, Wiśnia
Obróbka:
Anaerobic natural
Wysokość uprawy:
1700-1900 m n.p.m
Odmiana botaniczna:
Wush Wush
Profil wypalenia:
Pod filtr

Począwszy od 1930 roku Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy i nabyli Potosi. Przez kolejne lata nie nastąpiły żadne większe zmiany w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W związku z tym i brakiem rąk do pracy dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typica wprowadzono trzy różne odmiany: Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra.

Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na uprawę ekologiczną. Oprócz Potosí nabyto kolejne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu powiększenia produkcji ekologicznej – gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał okazję wydzierżawić i zarządzać farmą kawy w regionie Boquette w Panamie, nazwaną „La Carleida”, a rok później zdobyć pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa Panamy”. W tym momencie zdecydował się sprowadzić część nasion gejszy do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii Granja La Esperanza.

Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć gospodarstw: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaii. Dzięki reputacji producenta zwycięskich kaw, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych.

Potosi, liczące 188 725 drzew na powierzchni 52 hektarów, jest podzielone na 10 działek i uprawiane są odmiany: Sidra, Mandela, San Juan, Castillo i Columbia. 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: